Politika

JEDNI DRUGIMA ČUVAJU LEĐA Kuzmanović: Političari namjerno dižu nacionalne tenzije

Uvrede na nacionalnoj osnovi postale su skoro svakodnevna matrica političara u Bosni i Hercegovini.

JEDNI DRUGIMA ČUVAJU LEĐA Kuzmanović: Političari namjerno dižu nacionalne tenzije
FOTO: BNTV/SCREENSHOT

Nakon što je lider SNSD Milorad Dodik u četvrtak vrijeđao članicu CIK Vanju Prutina Bjelica zbog braka s Bošnjakom, istom mjerom je uzvratio i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je vrijeđao Srbe koji glasaju za Dodika.

Izetbegović je, naime, tokom gostovanja u dnevniku Federalne televizije oštro kritikovao Dodika. Iako nije izričito rekao da su Srbi loš narod, izjavio je da nije uvjeren u tačnost izreke da “nema loših naroda, već samo loših rukovodstava”.

– Kažu nema loših naroda, ima samo loših rukovodstava. Nisam siguran! Jer, on (Dodik) se dodvorava jednom velikom broju ljudi koji žele sirovu politiku – rekao je Izetbegović.

Uhodana praksa

Na pitanje voditeljke da li govori o lošem narodu, Izetbegović je istakao da “glasači koji drže Dodika žele njegovo bahato ponašanje”. Nakon konstatacije voditeljke da su to teške riječi, Izetbegović je odgovorio: “Pa i neka su, to je tako”.

– Dakle, itekako su vezani lider i oni koji ga podržavaju – ocijenio je Izetbegović.

Ovim je nastavljena već uhodana praksa političara u Bosni i Hercegovini da dizanjem nacionalnih tenzija održavaju ionako uzavrelu atmosferu na političkoj sceni BiH.

Pročitajte još

Ako bošnjački političari ne vrijeđaju Srbe, onda se nađe neki srpski koji uvrijedi Bošnjake i tako u krug.

Politički analitičari upozoravaju da je upravo ovo matrica po kojoj se vladajuće elite već odavno održavaju na svojim pozicijama, jer ako bi morali pričati o ekonomiji, iseljavanju građana, zapošljavanju i sličnim temama, ne bi imali čime da se pohvale.

Otrov iz devedesetih

I dok građani biježe iz BiH, političari svakodnevnim dizanjem nacionalnih tenzija jedni drugima čuvaju leđa.

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da dizanje nacionalnih tenzija nije nikakva novost u BiH.

– Naši politički lideri nemaju šta drugo da ponude građanima osim tog pukog nacionalizma, prepucavanja  i dnevne politike. S obzirom na to da smo još uvijek zatrovani tim otrovom devedesetih te priče veoma lako prolaze kod naroda. Dodatan problem predstavlja činjenica da imamo visok procenat neobrazovanog stanovništva kojim je veoma lako manipulisati – ističe Kuzmanović.

Dodaje da je psihologija čovjeka takva da se jeftinim populizmom i udarom na emocije njime može manipulisati i krojiti njegova volja.

Patriote iz interesa

Kuzmanović ističe da politički lideri, bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadaju, jedni drugima čuvaju leđa na vlasti, što smo mogli vidjeti i nakon posljednje izjave Bakira Izetbegovića.

– Svojom izjavom on izaziva homogenizaciju srpskog biračkog tijela kako bi se mnogo veći broj Srba, odnosno glasača, okupio oko Dodika. Političari prave predstavu za javnost, jer stvarni antagonizmi između njih samih ne postoje. U to smo se mogli uvjeriti više puta u Parlamentu BiH gdje su jedni drugima spasavali „glavu“ – ističe Kuzmanović.

Kao primjer navodi i nedavno glasanje u Parlamentu BiH kada je SDA svojim glasovima spriječila smjenu Savjeta ministara.

Kuzmanović kaže da su političari u BiH „patriote i nacionalisti iz pukog političkog interesa, jer je to jedina priča koja prolazi u ovoj državi“.

– S obzirom na to da su rane iz proteklog rata još uvijek svježe takvim stvarima je najlakše manipulisati i tako se na najlakši način homogenizuje biračko tijelo – zaključuje Kuzmanović.