Digitalna Srpska

JEDNOSTAVNO, A EFIKASNO! Evo kako najlakše da OČISTITE memoriju i UBRZATE rad vašeg telefona

Osim trajanja baterije, za većinu korisnika mobilnih uređaja jedan od najvećih problema jeste nedovoljna količina memorije. Korisnici najčešće kupuju uređaje sa 64 i 128 GB memorije, što za većinu korisnika u današnje vrijeme u kojem svakodnevno snimamo gomilu fotografija i videozapisa, nije dovoljno.

JEDNOSTAVNO, A EFIKASNO! Evo kako najlakše da OČISTITE memoriju i UBRZATE rad vašeg telefona
FOTO: PROFIMEDIA

Vlasnici velikog broja uređaja s Androidom imaju mogućnost korištenja dodatnih memorijskih kartica, dok su oni s uređajima bez memorijskih proširenja “osuđeni” na konstantno prebacivanje fotografija na računare ili u oblak.

Nedavno istraživanje sigurnosne kompanije Avast provedeno nad više od 6 miliona uređaja na kojima je instalirana aplikacija Avast Klinap za Androide s više od tri milijarde pohranjenih fotografija pokazalo je kako bi korisnici mogli osloboditi dio memorije na svojim telefonima od 600 MB pa do više od 2 GB prostora.

Naime, pokazalo se da je na telefonima pohranjeno više od petine fotografija koje bi korisnici bez problema mogli izbrisati jer je riječ duplikatima, tj. istim ili jako sličnim fotografijama najčešće snimljenim u burst modu ili fotografijama lošeg kvaliteta. Duplikata je oko 16 posto, dok je loših fotografija oko 6 posto – dakle, oko 22 posto fotografija koje se nalaze na vašim uređajima mogli bi izbrisati i osloboditi dragocjeni prostor.

Prosječno korisnici imaju nešto više od 950 fotografija na telefonima, od čega su 154 duplikati i 58 nekvalitetne fotografije, a kako je prosječna težina jedne fotografije 3 MB, to znači da se brisanjem tih fotografija može osloboditi više od 630 MB prostora. Za nove telefone s moćnim kamerama koje mogu snimati HDR fotografije visoke rezolucije koje zauzimaju puno više memorije, brisanjem bi se moglo osloboditi više od 2 GB prostora.

Što se najvećih potrošača prostora tiče, pored loših ili ponavljajućih fotografija, iz Avasta naročito izdvajaju Votsap čije su postavke namještene tako da automatski na telefon pohranjuje sve fotografije primljene putem te aplikacije. U prosjeku, korisnici imaju pohranjeno skoro 300 fotografija s Votsap na svojim uređajima. Zanimljivo, veliki potrošač memorije su i snimke zaslona te je na telefonima prosječno pohranjeno 86 skrinšotova, a najčešće je riječ o snimkama zaslona koje su korisnici snimili i zaboravili ih izbrisati.

(Zimo)