Biznis

"Jeftinije biti neće, ako ne bude i skuplje" Cijene u Crnoj Gori u galopu, a sezona bi mogla da dolije "ulje na vatru"

Crna Gora je od aprila 2022. ušla u zonu galopirajuće inflacije koja nije bila veća u posljednjih 15 godina.

"Jeftinije biti neće, ako ne bude i skuplje" Cijene u Crnoj Gori u galopu, a sezona bi mogla da dolije "ulje na vatru"
FOTO: SRPSKAINFO/RINGIER
Sveti Stefan

Inflacija je na pragu od skoro 12 odsto godišnje, a cijene tokom ljeta ako neće dodatno rasti, neće ni padati, ocjenjuju poznavaoci.

Sada su se oglasili i ekonomisti i ocjena je da cijene tokom ljeta neće padati. Kada kažu cijene misle na one koje su i podigle inflaciju, a to su cijene hrane, piće, goriva, energenata. Ako ne budu veće, manje neće sigurno.

Brine i činjenica da je inflacija u Crnog Gori veća nego u Eurozoni što do sada najčešće nije bio slučaj. Cijene su u prosjeku više za 11,7 odsto u maju 2022. u odnosu na isti mjesec lane dok su u istom periodu u Eurozoni povećane u proseku za 8,1 odsto.

Pročitajte još

Dakle inflacija kod u Crnoj Gori nije samo “uvezena” kako se to najčešće objašnjava, odnosno nije samo proizvod pandemije i rata u Ukrajini, već jedan njen deo jeste internog karaktera.

– Cijene goriva tokom ljetnih mjeseci neće biti smanjene, kazao je Jovan Đurašković, prodekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

U mjesecima koji slijede, zbog turizma i povećane tražnje ne možemo očekivati pad cjena, objašnjava prodekan i dodaje da bi se to možda moglo dogoditi na jesen, uz simultanu reakciju dvije strane tržišta – rast ponude i pad tražnje.

Cijene hrane su aprilu 2022. godine u prosjeku bile veće za 25,3 odsto nego u periodu prije pandemije dok je u Eurozoni ovo uvećanje 10,4 odsto. Cijene bezalkoholnih pića su veće za 12, dok je u EU ovo povećanje 7,7 odsto, prenosi Blic.

Na cijene prehrambene industrije možemo djelimično da utičemo ali ne i na činjenicu da neće biti proizvoda. Iz tog razloga, smatra Đurašković, potrebna je ciljana efikasna politika koja bi dala mnogo bolje rezultate od jednoobraznih mjera koje trenutno ima Crna Gora.

FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA
FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA
Sveti Stefan

Dodaje da je privredni ciklus nepridvidiv i da smo već dvije godine u periodu visoke neizvijesnosti, kad se odlažu investicije i kupovine, što je opet loše po ekonomiju.

– Ovo je vrlo slično stagflaciji, terminu koji je sedamdesetih godina ušao u ekonomsku literaturu i znači istovremeni rast cijena, pad nezaposlenosti i stagnaciju proizvodnje. Sada imamo takvu situaciju a za zemlje sa nižim nivoom dohotka to je posebno problematično jer nemamo dobar antikrizni manevar – objašnjava on, piše gradski.me.

Prihvati notifikacije