Hronika

JELI PICE I SENDVIČE SA MAJONEZOM Brza hrana poslala 15 Dobojlija u bolnicu

Nakon što su konzumirali hranu u lokalnom restoranu “San Remo”, 15 Dobojlija završilo je u bolnici, a kod dva pacijenta u petak je potvrđena salmonela.

JELI PICE I SENDVIČE SA MAJONEZOM Brza hrana poslala 15 Dobojlija u bolnicu
FOTO: PROFIMEDIA

U dobojskoj Bolnici “Sveti apostol Luka” potvrdili su u petak da su za tri dana primili veći broj pacijenata sa istim tegobama, te da su utvrđivanjem anamneze stanja došli do podatka da su svi jeli u istom ugostiteljskom objektu.

Hospitalizovano je 15 pacijenata, a kod dva je izolovana salmonela, dok su kod ostalih bakteriološki pregledi stolice u toku – naveli su u toj zdravstvenoj ustanovi i dodali da je riječ o srednje teškim i teškim oblicima bolesti, dok su oboljeli starosti između 24 i 42 godine.

Prema saznanjima Glasa Srpske, većina oboljelih jela je sendviče i pice sa majonezom u restoranu “San Remo”, koji je u petak bio zatvoren. Vlasnik ovog objekta Miroslav Nikić rekao je da je inspekcija uzela potrebne uzorke, te da čekaju rezultate analize.

– Hrana je bila upakovana i skladištena na pravi način, da li se nešto moglo desiti na vrućini ili nije, ne znam. Analiza će biti gotova do kraja sedmice i ništa više ne bih komentarisao – rekao je Nikić i dodao da su zaposleni obavili vanredni sanitarni pregled.

U Inspektoratu RS potvrdili su da su nadležni inspektori obavili vanredni inspekcijski pregled pripreme i prometa hrane u tom restoranu odmah po dobijanju obavještenja iz dobojske bolnice.

– Dolaskom inspektora u sporni objekat vlasnik restorana nije na uvid pokazao sanitarne knjižice za pet radnika. Shodno tome, naloženo je da odmah po završetku kontrole radnike uputi na sanitarni pregled, što je i učinjeno. Za potrebe analize i superanalize inspektori su uzeli uzorke jaja za koja vlasnik nije mogao dokazati porijeklo, a 74 komada su uništena na licu mjesta, zatim majoneze i pilećeg mesa koje se ne dovodi u direktnu vezu sa trovanjem s obzirom na to da se radi o novoj neotvorenoj pošiljci – naveli su u Inspektoratu RS i dodali da je po završetku kontrole restoran zatvoren.

Prema podacima Inspektorata RS, republička inspekcija za hranu i veterinarska inspekcija su u 2018. godini u unutrašnjem nadzoru izvršile 2.312 kontrola u restoranima, prodavnicama, mesnicama, sabirnim mjestima za mlijeko i drugim sličnim objektima.

– Nepravilnosti su utvrđene u 1.025 kontrola, na osnovu čega su inspektori naložili 985 upravnih mjera i napisali 236 prekršajnih naloga u vrijednosti od  242.950KM – istakli su u Inspektoratu.