Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

JEO SNIJEG I MOLIO SE Pilot spašen nakon što je četiri dana proveo na ledenoj planini

Svijet
Autor:

Foto: Arhiv/Klix.ba/RAS Srbija

Ruski pilot srušenog helikoptera je uspio preživjeti četiri dana bez hrane i vode, a na kraju je spašen.

Aleksander Novoseltsev je letio helikopterom Robinson iz Srednekolimska, grada na sjeveroistoku Rusije prema Jakutsku, glavnom gradu ruske Republike Sakha koja je poznata po niskim temperaturama. Njegov helikopter se srušio na snijegom prekrivenu planinu.

Kako bi preživio, Novoseltsev je jeo snijeg, radio sklekove i trčao oko helikoptera.

Nesreću je doživio na polovini puta u blizini grebena Čerski, koji je nazvao “zamkom smrti”. Nakon što je počeo padati snijeg, helikopter se srušio, ali je pilot uspio preživjeti iako su mu šanse bile slabe. Poslao je SOS signal i čekao.

– Odjeća mi je tanka, a kanjon veoma uzak. Biće teško spustiti helikopter ovdje – javio je pilot prije nesreće te je poslao svoju lokaciju.

Spas je čekao na temperaturi od minus 5 stepeni Celzijusa.

Spasilački timovi su poslani odmah u potragu, ali je njihove napore otežavalo loše vrijeme. Nesreća se dogodila 29. septembra, a narednog dana su ekipe pješke stigle na visinu od 2.400 metara. Preostalo im je bilo još 1.600 metara do pilota, ali nisu mogli dalje zbog mećave.

Spasioci su 2. oktobra Novoseltsevoj supruzi Eleni rekli da se pripremi za najgori scenarijo jer je nada nestajala. Ona je tražila pomoć lokalnog stanovništva rekavši da je njen muž slabo obučen te da ga ona i 11-godišnji sin čekaju.

Sljedećeg dana je spasilački helikopter potvrdio da je pilot još živ. Slabo je spavao, vježbao je često i trljao ruke i noge kako se ne bi smrznuo. Takođe, vjerovao je da će biti spašen te mislio na svoju porodicu i prijatelje.

– Znao sam da će na kraju sve biti uredu. Jeo sam snijeg i molio se – kazao je Novoseltsev, prenosi Klix.

Ljekari u bolnici u distriktu Momsku su pregledali pilota te su ustanovili da je njegovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO