Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Jerinić: Vratiti puni iznos plata zaposlenih u gradskoj upravi

Regioni
Autor:

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Boris Jerinić

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da se čeka saglasnost resornog ministarstva za povećanje budžetskog okvira ove lokalne zajednice kako bi plate radnika i funkcionera Gradske uprave i zaposlenih u preduzećima čiji je osnivač grad bile vraćene na iznos prije odluke Skupštine grada prema kojoj su umanjene za 23 odsto.

Jerinić očekuje da privremena odluka o umanjenju plata neće trajati još dugo i da će one biti vraćene na raniji iznos.

– Birajući između smanjenja nekih plata i otpuštanja radnika, odlučili smo se na ovu nepopularnu mjeru sa željom da ona traje što kraće – rekao je Jerinić novinarima.

On kaže da nije upoznat sa današnjom najavom predsjednika Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragane Vrabičić da će se preispitati zakonitost skupštinske odluke o umanjenju plata ako ona ne bude povučena do 15. maja.

Skupština grada Doboja usvojila je 16. aprila odluku o smanjenju plata za 23 odsto funkcionerima i zaposlenima u Gradskoj upravi, kao i zaposlenima u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač i većinski vlasnik grad.

Predviđeno je da se ova mjera štednje primjenjuje šest mjeseci zbog smanjenog priliva budžetskih sredstava, a umanjena plata ne može biti manja od minimalne zagarantovane plate u Republici Srpskoj utvrđene zakonom.

Jerinić je tada rekao da je riječ o privremenoj mjeri, jer u budžetu grada nedostaje 1.000.000 KM za isplatu plata, do čega je došlo zbog povećanja plata koje nije pratilo povećanje budžetskog okvira. On je naveo da prosječna plata u Gradskoj upravi iznosi 1.004 KM.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO