Magazin

Jetra je jedan od najbitnijih organa u našem tijelu: Ovo su savjeti kako da je zaštitimo

Jetra je jedan od ključnih organa u probavi, a iz našeg organizma neprestano eliminiše toksine. Takođe, ona filtrira krv iz crijeva te obrađuje i sprema hranjive tvari koji se pretvaraju u energiju.

Jetra je jedan od najbitnijih organa u našem tijelu: Ovo su savjeti kako da je zaštitimo
FOTO: GET HOT WITH SHANNON NADJ/YOUTUBE/SCREENSHOT

Detoksikacijski proces koji jetra izvodi ima dva koraka prvi je da proizvodi određene enzime koji toksine čine manje lošim za naš organizam, dok drugi korak spaja te toksine s molekulima zbog čega ih je lako izbaciti iz organizma. Drugim riječima, jetra je vrlo zaposlen organ i ključan za probavu, a koji zbog povećanog unosa toksina u organizam, prehranom ili iz okruženja, može usporeno raditi, piše Ordinacija.hr.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zdravlje jetre je izuzetno važno, a evo kako je možete zaštititi.

Pazite koliko alkohola pijete

Ako želite jetru održati zdravom, potrebno je ograničiti unos alkohola ili ga potpuno eliminisati.

– Čak i ako mislite da vam je jetra zdrava, a ako ponekad popijete koje piće, stručnjaci savjetuju da ponekad uzmete odmora od te navike kako bi se jetra mogla odmoriti i oporaviti od bili kakve štete koja joj je nanesena – govori hepatolog Džamile Vakim Fleming. Pacijenti koji su na čekanju za transplantaciju jetre moraju biti trijezni barem dvije godine, dodaje.

Zaštitite se od hepatitisa

Hepatitis doslovno znači upala jetre. “Prevencija je ključ, a osim zaštite vakcinacijom, mora se praktikovati dobra higijena. Hepatitis B i C se mogu prenijeti seksualnim putem, dijeljenjem igala, četkicom za zube…”

Pročitajte još

Odaberite prave namirnice

Zdrave namirnice mogu puno učiniti za zdravlje jetre, a dr. Eni Guinan navodi kako svojim pacijentima koji imaju nealkoholnu bolest jetre uvijek savjetuje da popiju kafu, pojedu 4 kašike maslinovog ulja i praktikuj mediteransku ishranu, koja podstiče na konzumaciju voća i povrća, prenosi N1.

Redovno vježbajte

Vježbanje možda neće zaštititi jetru od bolesti povezanih s alkoholom.

“Pretjerana upotreba alkohola je jedan od glavnih razloga nastanka hroničnog zatajenja jetre. Znamo da hronično i povremeno ispijanje alkohola uzrokuje promjene u strukturi proteina u jetri, a rezultat je nepopravljiva šteta. Jedna je studija pokazala da bi vježbanje moglo spriječiti razvoj nealkoholne bolesti jetre. Što ste aktivniji to ćete biti zdraviji, pa tako i vaša jetra”.

Prihvati notifikacije