Banjaluka

JEVREJSKO KULTURNO NASLJEĐE QR kodovi označavaće mjesta gdje su u Banjaluci bile sinagoge

U okviru trodnevne partnerske konferencije predstavnika gradova koji učestvuju u realizaciji projekta „Iskorištavanje zaboravljenog jevrejskog kulutrnog nasljeđa u dunavskoj regiji – REDISCOVER“, koji počeo je danas u Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci, najavljeno je postavljanje QR kodova na mjestima na kojima su se nekada nalazile sinagoge u našem gradu.

JEVREJSKO KULTURNO NASLJEĐE QR kodovi označavaće mjesta gdje su u Banjaluci bile sinagoge
FOTO: GRAD BANJALUKA

Goste iz osam gradova pozdravio je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je naglasio da Banjaluka učestvuje u ovom prekograničnom projektu koji za cilj ima očuvanje ili obnavljanje saznanja o jevrejskom kulturnom nasljeđu.

-Prva jevrejska opština osnovana je na ovim prostorima u prvoj polovini 19. vijeka, a nažalost, ovo nasljeđe je uništeno tokom holokausta i gotovo nema materijalnih ostataka prisustva Jevreja na ovim prostorima, a i populacija je maloborjna. Ovaj projekat bi trebalo da osvježi sjećanja, da napravi mrežu partnera i da na moderan način ponudi saznanja o jevresjkom kulturnom nasljeđu kazao je Radojičić i dodao da Banjaluka ima izvanrednu saradnju sa prijateljskim gradom Modinom iz Izraela, u različitim oblastima, te da ta saradnja predstavlja most za buduću saradnju Izraela i Republike Srpske.

Aleksandra Stevandić Rakas iz Jevrejske opštine Banjaluka, izjavila je da projekat iskorištavanja zaboravljenog jevrejskog kulturnog nasljeđa predstavlja dio Dunavskog transnacionalnog projekta finansiranog iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i pretpristupnih IPA fodnova.

-Nosilac projekta je mađarski Segedin, a ovo je četvrti sastanak gdje odlučujemo koje ćemo porizvode plasirati na tržište u smislu specifičnih turističkih ponuda. Planiramo da u ovoj godini postavljanje QR kodove na mjestima gdje su se nekada nalazile sinagoge u Banjaluci, te postavljanje mobilnih aplikacija putem kojih će se moći vidjeti istorijski razvoj objekata značajnih za Jevreje – rekla je Stevandić Rakas.

Projekat REDISCOVER je počeo u maju 2018. godine i predviđeno je da traje do 2021. godine.