Sudbine

JEZIVO GROBLJE Sahranjivali ABORTIRANE FETUSE bez znanja žena (FOTO)

Prima Porta groblje je mjesto gdje su sahranjeni dječji fetusi nakon abortusa žena koje nisu željele da rode, a na svakom krstu je ime osobe koja je  prekinula trudnoću, prenosi danas "Politiko".

JEZIVO GROBLJE Sahranjivali ABORTIRANE FETUSE bez znanja žena (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Donedavno se nije ni znalo za postojanje ovog groblja, a žene koje su abortirale kažu da nisu dale pristanak da se fetusi sahrane, niti da se napiše njihovo ime na krstu.

Sada kada su saznale za postojanje ovog mjesta, preko 100 žena su se okupile sa ciljem da policija pronađe odgovorne za ovo, a planiraju i da pokrenu tužbu, dodaje “Politiko”.

U Italiji, gdje se žene i dalje bore za svoja prava oko abortusa decenijama, otkriće groblja je izazvalo ljutnju.

Nije samo Prima Porta jedino groblje gdje su sahranjeni fetusi, pošto u Italiji ima još ovakvih mjesta nazvanih “Poljima anđela”.

Sumnja se da su ih napravili protivnici abortusa i ultra-konzervativne organizacije.

Za oponente, ovakva grobna mjesta stigmatizuju abortus i narušavaju prava žena u vrijeme kada konzervativne grupe u cijelom svijetu pokušavaju da vrate zakone koji su zabranjivali abortus u brojnim zemljama.

Postojanje groblja fetusa došlo je u žižu javnosti ovog mjeseca kada je Marta Loi pitala na Fejsbuku šta se dogodilo sa njenim fetusom.

Kada je saznala, ona je izrazila gnjev i bol zbog činjenice da je na grobnom mjestu pisalo njeno ime, bez njenog pristanka.

– Nepoznate osobe su sahranile moje dijete sa krstom, hrišćanskim simbolom, koji ne pripada meni – napisala je ona.

Silvana Agatone, predsjednica Italijanske organizacije ljekara koji rade abortuse, rekla je za “Politiko” da su sahrane “najveće kršenje privatnosti”.

– Mnoge žene ne kažu ni rodbini da su abortirale. Ovo je vid kažnjavanja žena, tako što im se stvara osećaj krivice. Da imate grobnicu sa vašim imenom znači da ste samo dobri kada ste mrtvi – rekla je Agatone.

Prema zakonu iz 1990. godine, žene mogu da zatraže da se fetus sahrani u roku od 24 sata.

Ukoliko to ne urade, lokalne zdravstvene ustanove su u obavezi da obave transport i sahranu.