Društvo

"JOŠ 46 DANA DO ROĐENDANA, MORAMO USPJETI" Pogoršalo se stanje male Lane za čije liječenje je potrebno 2,1 miliona dolara

Stanje male Lane Jovanović iz Rakovca nadomak Novog Sada, oboljele od spinalne mišićne atrofije tip 1, i za čije se ozdravljenje dugo skuplja novac, ponovo se pogoršalo.

"JOŠ 46 DANA DO ROĐENDANA, MORAMO USPJETI" Pogoršalo se stanje male Lane za čije liječenje je potrebno 2,1 miliona dolara
FOTO: ZALANINUZIVOTNUBITKU / INSTAGRAM

Lana je ponovo u bolnici, do njenog prvog rođendana ima još 46 dana, a apel za pomoć upućen je putem Fejsbuk stranice “Za Laninu životnu bitku”.

Pročitajte još

– Nažalost, Lani se stanje opet pogoršalo. Njena pluća nisu jaka da izdrže sve ono što je snašlo. Ona sama nema snage da se bori. Hvala Bogu, majka Aleksandra i stručni ljudi su oko nje i nadamo se boljim danima. Dok se svi oni bore, hajde da se i mi borimo!!!! Hajde da Lana izađe kao pobjednik!!! Da novac sakupimo u što kraćem roku kako bi Lana čim se oporavi mogla da primi lijek! Idemo dalje za Lanu! Sad je vrijeme! Moramo uspjeti! Do rođendana ima još samo 46 dana! Pun gas sad i odmah! Uspjećemo zajedno – objavljeno je na ovoj Fejsbuk stranici.

Na žalost, Lani se stanje opet pogoršalo. 😥 Njena pluća nisu jaka da izdrže sve ono što je snašlo. Ona sama nema snage…

Posted by Za Laninu zivotnu bitku on Thursday, September 17, 2020

Spinalna mišićna atrofija, tip 1, koji ima i Lana, veoma je opaka i smrtonosna bolest za bebe. One nikada ne mogu čak ni da dođu do stadijuma kada samostalno sjede. Njima je u kasnijoj fazi potrebna i sonda za hranjenje, aparati za disanje, pa i aparat za kašljanje.

Na kraju, nastupa totalna paraliza, a beba više ne može ni da se osmijehne. Uz pomoć mehaničke ventilacije djeca sa ovom bolešću mogu da žive i duže od dvije godine, ali zahtevaju stalnu i intenzivnu njegu.

Lijek košta 2,1 miliona dolara.