Svijet

"Još bez odluke za vakcinisane AstraZenekom" Američki stručnjak za zarazne bolesti o pravilima ulaska u SAD

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Faučii saopštio je da nije još odlučeno da li će SAD dozvoljavati ulaz putnicima iz Velike Britanije i Evropske unije koji su primili vakcinu protiv kovida-19 koju su razvili AstraZeneka i Univerzitet u Oksfordu.

"Još bez odluke za vakcinisane AstraZenekom" Američki stručnjak za zarazne bolesti o pravilima ulaska u SAD
FOTO: CNN/YOUTUBE

Fauči, koji je i glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika Džožefa Bajdena rekao je za BBC da je još potrebno razraditi ovo pitanje i da konačnu odluku o priznanju AstraZeneka vakcine donosi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

On, međutim, ne smatra da postoji razlog da ljudi koji su primili ovu vakcinu treba da misle da će imati nekih problema.

Njegova izjava uslijedila je nakon što su SAD najavile da će početkom novembra ukinuti ograničenja putovanja za potpuno vakcinisane putnike iz Velike Britanije i većine zemalja Evropske unije.

Pročitajte još

Fauči je rekao i da će djeca i oni koji ne mogu da se vakcinišu zbog opravdanih okolnosti biti izuzeti od ovog zahtjeva za vakcinacijom.

Američki epidemiolog je govorio o novim sojevima virusa i naglasio da na pojavu novih varijanti ne utiču toliko putovanja, koliko stepen i obim globalne vakcinacije.

Kako je naveo, što pre budemo suštinski napredovali sa vakcinisanjem u svijetu, uključujući niže i srednje razvijene zemlje, veće su šanse da ne dozvolimo pojavljivanje novih varijanti virusa.

On smatra i da Kovid-19 ne može da se iskoreni, kako je rekao, izuzev u možda u nekim zemljama, ali ne i na cijeloj planeti, ali da bi mogao mnogo bolje da se kontroliše, prije svega masovnom vakcinacijom.

Prihvati notifikacije