Banjaluka

Još jedan UDAR NA TANKE NOVČANIKE: Poskupjeli start i kilometar vožnje taksijem

Talasu poskupljenja pridružili su se i banjalučki taksisti, tako da putnici po novom cjenovniku plaćaju 0,20 KM više za pređeni kilometar. Osim toga, dodatnih 0,20 KM moraju izdvojiti i za start.

Još jedan UDAR NA TANKE NOVČANIKE: Poskupjeli start i kilometar vožnje taksijem
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Novi cjenovnik je na snazi od prošle sedmice i ta izmjena je bila još jedno neprijatno iznenađenje za Banjalučane, kojima je ovo poskupljenje samo još jedno u nizu, nakon goriva, svih životnih namirnica, te drugih roba i usluga. Pitaju se gdje je granica poskupljenjima.

– Od podnožja Starčevice do glavne autobuske stanice platila sam vožnju taksijem 9,40 KM. Isto toliko sam platila autobusku kartu od grada do grada. Ne, ne krivim taksiste, jer i oni moraju živjeti od nečega, ali i te kako krivim sistem, državu i nadležne, koji misle samo na svoj džep, pa zaborave na džep građana, koji zbog njihove nemarnosti postaje sve tanji. Ima li kraja? Ako već ne mogu uticati na poskupljenja, u šta sumnjam, neka se bar onda postaraju za to da naša primanja rastu kao što rastu cijene osnovnih proizvoda. Hvale se nikad većim minimalcem, koji i dalje poprilično zaostaje za poskupljenjima – kaže ova mještanka Starčevice.

Dogovor

Dodaje da je vlast zauzeta međusobnim prepucavanjem i samo se bave “krupnim” političkim temama, dok im ljudi odlaze pred očima.

– Tužno i sramno istovremeno. Ko još želi da živi u državi bijednih primanja, u kojoj ulje košta oko šest maraka, litar goriva preko tri marke, pa samim tim i ta kratka vožnja taksijem preko devet maraka – upitala je ova Banjalučanka.

Taksisti poručuju da nisu imali izbora. Potvrdili su da su sva samostalna taksi udruženja u Banjaluci podigla cijene prevoza. U pitanju je, kako su rekli,  zajednički dogovor.

Pročitajte još

Predsjednik Udruženja taksista “Banjalučki taksi”, Dragan Purišić, rekao je da vožnja po kilometru umjesto dosadašnjih 1,5 KM sada putnici plaćaju 1,7 KM. Uvećana je i startna cijena, koja iznosi 2,2 KM, umjesto nekadašnje dvije KM. Čekanje umjesto 15 košta 25 maraka po satu.

– Jedan od razloga za poskupljenje je konstantan rast cijena goriva. Udruženja su ovaj cjenovnik dogovorili još u februaru, ali nismo htjeli da ga odmah primjenjujemo, jer smo se nadali da će cijene goriva pasti, ali to se nije desilo – rekao je Purišić.

Putnici

Dodaje da su uz gorivo porasli i drugi izdaci.  

– Porasli su troškovi za servise, te rezervne dijelove. Poskupila je nabavka polovnih vozila za 30 odsto, a novih za više od 40 odsto. Isto tako, uvećali su se troškovi za doprinose, a povećane su i plate – kazao je Purišić i naveo da su zbog svega toga uveli novi cjenovnik, koji je na snazi od prošle sedmice.

Iako cijene goriva konstantno rastu, Purišić kaže da ne planiraju novo poskupljenje.  

Taksista u sklopu sekcije “Ideal taksi” Grujo Šikanić navodi da povećanje cijena za sada nije dovela do smanjenja broja putnika.

– Putnici rijetko negoduju zbog poskupljenja taksi prevoza; svi su svjesni da je porasla cijena goriva. Mi smo isto tako svjesni da je to samo još jedna u nizu stavki koja je poskupila, ali nemamo izbora – objasnio je Šikanić.  

Kazao je da taksisti primarno zavise od cijena goriva, te da se moraju prilagođavati okolnostima.

– Prije je litar bio 2,50 KM, a sada ga plaćamo 3,20 KM. Sada za 50 KM naspete tek 15 litara, a prije smo mogli više – kazao je Šikanić.

Ograničen broj vozila

Zaključkom gradonačelnika iz 2005. godine utvrđen je maksimalni broj taksi vozila u Gradu Banjaluka, koji iznosi 265. Od tog broja 231 vozilo je u posjedu samostalnih taksi prevoznika, dok su 34 vozila u posjedu pravnih lica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije