Kolumne

Još jedna epidemija?

Više od godinu dana borimo se sa svjetskom pandemijom virusa korona, a u ovoj izuzetno teškoj situaciji postoji opravdan strah da nam se na vrat natovari još jedna epidemija. I to epidemija morbila, o kojoj niko odavno i ne razmišlja, jer smo bili ubijeđeni da je iskorijenjena.

Još jedna epidemija?
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Šta je uzrok? Sve manji prosjek vakcinisane djece u Srpskoj. I dok se neprestano priča o imunizaciji protiv kovida, zaboravili smo na važnost redovne vakcinacije naših najmlađih.

Priča antivaksera, koja se već godinama širi društvenim mrežama, ozbiljno se prelila i u stvarni život, a kada na to dodamo još i strah roditelja da posjećuju zdravstvene ustanove tokom korone dođe se do alarmantnih brojki.

Domaći epidemiolozi upozorili su na izuzetno nizak procenat vakcinisane djece, nedovoljan da sačuva kolektivni imunitet i spriječi širenje zaraznih bolesti. Podaci, nažalost, govore da je došlo do pada čak i kod nekih vakcina kod kojih nikad ranije nismo imali problema.

Da bi imunizacija bila uspješna potreban nam je prosjek od bar 90 odsto. Zato nam najveći rizik prijeti od širenja morbila među djecom, jer je obuhvat MRP vakcinom prošle godine bio tek 78 odsto. 

Pročitajte još

Upravo to je ona vakcina koja se prima sa godinu dana i oko koje se ispreda najviše neprovjerenih priča, kao ona da izaziva autizam. Sve je to očigledno isprepadalo mnoge roditelje i natjeralo ih da ustuknu, zaboravivši istovremeno na stravične posljedice morbila.

– U ovom periodu, kada se borimo protiv pandemije virusa korona, kada su nam bolnice i infektivna odjeljenja puna, nastanak epidemije neke dječije bolesti je ogroman rizik – podsjetila je epidemiološkinja Jela Aćimović.

Djeca bi do 14 godine trebalo da prime 12 obaveznih vakcina. Stručnjaci kažu da problema jedino nemamo sa dvije vakcine koje se bebama daju odmah u porodilištu, protiv tubrekuloze i hepatitisa B, ali što su djeca starija, to ih roditelji rjeđe vode na vakcinaciju.

Jedino što ohraburuje je da nikada nije kasno da mališani prime zaostale doze vakcina i da bez obzira kada dođu proces imunizacije neće prolaziti ispočetka.

Prihvati notifikacije