Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Još jedna šansa

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Kada su firme iz Srbije svoja predstavništva iz Republike Srpske prije nekoliko godina masovno preselile na teritoriju Federacije BiH uslijedila je opšta osuda zbog „izdajništva“. Utrkivali su se mnogi da kažu da su to firme iz Srbije uradile samo da se dodvore kupcima u Federaciji BiH.

Međutim, ispostavilo se da su u tom entitetu imali znatno povoljnije uslove poslovanja, naročito u pojedinim gradovima i opštinama. Sa stanovišta tržišta, vlasniku kapitala je najvažnije da u što kraćem periodu dobije dozvole za rad i da nema velika izdvajanja za državu. Budući da je u tom trenutku na tržištu BiH bilo isplativije poslovati na teritoriji FBiH, logičan slijed je bila selidba.

Druga stvar je što smo mi očekivali da će patriotizam kod firmi iz Srbije da prevlada. To se nije desilo ni kod Radoljuba Draškovića, koji je takođe predstavništva nekih svojih  firmi otvorio u Zapadnoj Hercegovini. Kasnije smo mu dodijelili titulu – hercegovački knez.

Imala je Federacija BiH prije nekoliko godina brojne pogodnosti za poslovanje privrednika u odnosu na Republiku Srpsku. Nisu oporezivali topli obrok, subvencionisali su proizvođače koji su izvozili više od 30 odsto proizvodnje, vraćali su bruto plate poslodavcima za porodilje… Republika Srpska opredijelila se da u vrijeme svjetske ekonomske krize optereti privredu dodatno, ukine neoporezivi dio dohotka, a plan je bio da se znatniji gubitak amortizuje sa povoljnim kreditima Investiciono-razvojne banke RS.

Ispalo je da je privreda u Federaciji BiH generalno bolje prošla. Tome u prilog govore i aktuelni podaci u trenutku kada su uslovi poslovanja gotovo identični: deset kompanija sa najvećim prihodima u FBiH ima promet koji nemaju ni prvih 20 u Republici Srpskoj; u FBiH imaju tri kompanije sa prihodima većim od milijardu maraka, a u Srpskoj ne postoji nijedna.

Jednu priliku smo propustili, ali sada ne bismo smjeli. A šansu imamo u opredjeljenju vlasti za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za IT kompanije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO