Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

JOŠ UVIJEK U KOMI Predstavnika Srba pretukao osumnjičeni za zločine u logorima u Brodu

Hronika
Autor:

Foto: Shutterstock

Potpredsjednik Savjeta srpske nacionalne manjine grada Kastva Radoje Petković, koji je brutalno pretučen krajem aprila, i dalje je u komi, a prognoze su dosta loše, a napadača u Republici Srpskoj sumnjiče za premlaćivanja, nanošenje teških povred i silovanja po logorima u Brodu na početku rata, piše Jutarnji list.

Pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća u Rijeci Milan Eraković rekao je da je Petković i dalje u riječkom Kliničko-bolničkom centru i da je pitanje da li će preživjeti.

– Stanje mu je veoma loše i pitanje je hoće li preživjeti, a ako i preživi, teško da će se, s obzirom na povrede mozga, oporaviti – objasnio je Eraković.

Napadač Ilija Glavić (49) nalazi se u istražnom zatvoru, a iz Opštinskog tužilaštva u Rijeci su potvridli da provode istragu zbog osnovane sumnje da je nanio teške tjelesne povrede, piše Jutarnji list.

Jutarnji navodi da se sumnja da je napad bio motivisan nacionalnom nesnošljivošću koja se pojavila nakon što je otkriveno da se Glavić nalazi na popisu osumnjičenih za ratne zločine na području Republike Srpske, koji je izradio Republički centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih. Iz riječkog

Opštinskog tužilaštva nisu naveli da li je Glavić napao Petkovića zbog njegove nacionalne pripadnosti.
Ilija Glavić je iz Novog Sela iz okoline Broda, a tim koji je istraživao zločine sumnjiči ga za premlaćivanja, nanošenje teških povreda i silovanja po logorima u Brodu proteklom ratu. O tome je upoznat i Haški tribunal i Tužilaštvo BiH.

Prema navodima Jutarnjeg lista, to je potvrdio predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac Eraković, koji je stupio u kontakt sa Grabovcem, rekao je da, s obzirom na Glavićevu prošlost, apeluju da policija i tužilaštvo u Hrvatskoj u istrazi uzmu u obzir da je napad mogao biti motivisan nacionalnom netrpeljivošću.

– Napad na Petkovića ima određenih sličnosti sa onime za šta Glavića sumnjiče u BiH, a to je premlaćivanje do smrti – rekao je Eraković, koji ističe da pretučeni Petković nije poznavao Glavića. On je naveo da je Glavić, prema izjavama ljudi sa kojima su razgovarali, u više navrata javno iskazivao netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Eraković je ispričao da je Petković, koji nije konfliktna osoba, uoči napada sjedio za stolom u kafiću, da je pokušao otići i izbjeći sukob, ali da je Glavić krenuo za njim.

Napad na Petkovića dogodio se 24. aprila oko 17.15 na parkiralištu pored kafića u Stuparima na području opštine Viškovo. O tome šta se dogodilo prije napada ima veoma malo informacija jer svjedoci nisu skloni da pričaju, a prema saopštenju tužilaštva, Petković i Glavić prvo su se sukobili u ugostiteljskom objektu, nakon čega je Petković pokušao otići, piše Jutarnji.

Iz tužilaštva su naveli da je Glavić sustigao Petkovića i povukao rukom prema sebi, te mu zadao udarac šakom u lice, a kada je počeo da pada, Glavić ga je podigao i ponovio udarac od kojeg je žrtva pala na tlo.

Nakon što se uspio podići, nasilnik je ponovo krenuo prema njemu, te mu zadao još jedan udarac šakom u lice. Petković je tada pao i ostao bez svijesti, a Glavić ga je nastavio udarati. Petković je zadobio krvarenje u mozgu i niz hematoma.

Glavić, koji je odmah nakon napada uhapšen, sa obzirom na ćutanje svjedoka, vjerovatno ne bi bio ni identifikovan kao napadač da nije bilo nadzorne kamere koja je snimila premlaćivanje. On je zadržan u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i opasnosti od uticaja na svjedoke.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO