Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Jovanović: Samo učešće velikih sila nije rješenje za KiM

Politika
Autor:

Foto: N.Skenderija/RAS Srbija

Nije dovoljno samo učešće pojedinih sila kako bi se došlo do održivog rješenja kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ocijenio je Živadin Jovanović, koji je bio šef jugoslovenske diplomatije krajem devedesetih godina.

Zapad nastoji sve vrijeme da na prečac dođe do rešenja koje je u interesu njegove geopolitike i nema sumnje da njemačka kancelarka Merkel u tom smislu igra važnu ulogu, ali to za šta se ona zalaže nije principijelno već arbitrarno rješenje, rekao je on u intervjuu za Kosovo Online.

– Naravno, mislim da je uvijek dobro razgovarati, ali nema rješenja u dosadašnjem formatu, odnosno nema rješenja samo uz učešće EU i direktno i indirektno SAD – kazao je Jovanović.

On je dodao da je KiM globalni problem koji se tiče bezbijedonosne arhikteture u svijetu i ruši čitav sistem međunarodnih odnosa koji je uspostavljen na rezultatima koji su nastali nakon Drugog svjetskog rata.

– Nužno je da na ravnopravnoj osnovi učestvuju, naravno pored Srbije i velikih sila, prije svega stalne članice Savjeta bezbijednosti uključujuci Rusiju i Kinu. Međutim, i sa njihovim učešćem daleko smo od rješenja, smatra Jovanović.

Na pitanje šta je po njegovom mišljenju minimum na šta bi Srbija mogla da pristane kada je u pitanju KiM, on odgovara da je kompromis koji je konstituisan u rezoluciji SB 12.44 “minimum minimuma” ispod kojeg Srbija ne smije da ide.

– Na toj liniji su prije svega Kina, Rusija i Indija, ali mislim da je i Japan. Njihov premijer Šizo Abe i ministar inostranih poslova su rekli da KiM nije regionalni i evropski problem već svjetski – naveo je Jovanović.

Govoreći o tome šta je po njegovom mišljenju održivo rješenje za KiM, on kaže da je kompromis napravljen 1999. na osnovu rezolucije 1244 i da zbog toga i pozdravlja izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je nedavno naveo da se Srbija zalaže za održivo rešenje na osnovu te rezolucije.

– Trebalo bi insistirati na tome da se taj kompromis ispoštuje, jer održivo rješenje nije ono koje je nametnuto ili ono koje nudi zapad – navodi Jovanović.

Na pitanje koliko je predsjednik SAD Donald Tramp zainteresovan za iznalaženje održivog rešenja za KiM, on odgovara da Tramp nema interesa da nasljeđe Klintona, Blera i Olbrajtove prihvati kao nasljeđe najveće demokratije na svijetu.

– Nije argument to šta hoće Priština, jer je to kriminalna tvorevina i to se ne može naknadno pretvoriti u zakon. Neko bi rekao da je Kosovo čedo zapada. Pa, jednostavno ne možete ilegalno čedo da pretvorite u zakonito. Kada Merkelova govori da je protiv presedana, misleći na podjelu Kosova, Srbija treba prva da kaže da je protiv presedana, jer presedan je bio drobljenje SFRJ, SRJ i na kraju Srbije. E to su bili presedani – zakjučio je Jovanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO