Digitalna Srpska

"JURI" 620 KILOMETARA NA SAT Kina predstavila prototip novog super brzog voza koji koristi NOVU TEHNOLOGIJU (VIDEO)

Kina je predstavila prototip novog superbrzog magnetskog voza koji može dostići brzinu od 620 km/h. Voz koristi tehnologiju visokotemperaturnih supravodiča zbog koje stvara utisak da lebdi iznad šina.

"JURI" 620 KILOMETARA NA SAT Kina predstavila prototip novog super brzog voza koji koristi NOVU TEHNOLOGIJU (VIDEO)
FOTO: SOUTH CHINA MORNING POST/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovaj prototip je dug 21 metar, a predstavljen je 13. januara u gradu Čengdu u provinciji Sihuan. U skladu s tim, sagrađeno je i 165 metara šina na kojima je demonstrirano kako će izgledati vožnja novim vozom, prenosi Klix.

Iako je dizajniran da može dostići nevjerovatnu brzinu od 620 km/h, inžinjeri su naveli kako razmišljaju da tu granicu pomjere na čak 800 km/h, pišu lokalni mediji.

Profesor Hi Čuan je kazao da bi ovaj voz mogao biti operativan u narednih tri do 10 godina.

– Sihuan je bogat rezervama rijetkih elemenata, što bi moglo biti vrlo korisno za izgradnju magnetnih šina, a to bi moglo ubrzati razvoj vozova –  naveo je Hi Čuan.

Inžinjer iz razvojnog tima, Vu Zili, za novinare je rekao da bi izgradnja pruge za novi voz koštala oko 40 miliona američkih dolara, što je za oko trećinu skuplje od pruge za sadašnje super brze vozove. Dodao je da bi ta razlika bila lako nadoknadiva ako novi voz uđe u masovnu upotrebu.

Kina ima najveću mrežu šina za super brze vozove, dugu 37.000 kilometara, kao i najbrži komercijali voz – šangajski Maglev. Počeo je voziti 2003. godine, a maksimalna brzina mu je 431 km/h.