Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Jusko: U BiH nedostaje 6.000 IT inženjera

Društvo
Autor:

Foto: Srna

Ministar komunikacija i tranporta Ismir Jusko istakao je da je potreba za IT kadrom velika, te da se u ovom trenutku procjenjuje da nedostaje 6.000 IT inženjera za potrebe firmi u BiH.

Jusko je obraćajući se učenicima Druge gimnazije u Sarajevu naglasio da se, prema evidencijama službi za zapošljavanje, na birou za zapošljavanje ne nalazi niti jedan IT inženjer, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Na inicijativu Juska u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i vodećom asocijacijom kompanija softverske industrije u BiH “Bit alijansom”, pokrenut je pilot-projekat u srednjim školama Kantona Sarajevo s ciljem edukacije i ohrabrivanja mladih u odabiru perspektivnih zanimanja u informaciono-komunikcionim tehonoligjama /IKT/ i softverskoj industriji u cjelini.

U početnoj fazi pilot-projekta, predstavnici Ministarstva i pojedinih članica “Bit alijanse” obišli su četiri srednje škole Kantonu Sarajevo.

– Danas, kada je više nego teško doći do posla, imajte na umu da upravo IT stručnjaci nalaze posao. IT sektor je najperspektivnija industrijska grana koja ima brz i jak razvoj na tržištu – rekao je Jusko.

Učenicima navedenih škola obratili su se stručnjaci iz IKT oblasti i prenijeli im dio svog znanja i iskustva u radu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO