Banjaluka

Kad hitno trebaju novac PRODAJU TELEFON: Aparate od marku cijene 200 KM

Sve više Banjalučana kojima hitno zatreba novac, odlučuje se da preproda mobilni telefon koji su, po niskoj cijeni kupili od kompanija koje se bave telekomunikacionim uslugama. Novi telefoni se tako po oglasima prodaju za 200 maraka.

Kad hitno trebaju novac PRODAJU TELEFON: Aparate od marku cijene 200 KM
FOTO: FRANCK ROBICHON/EPA

 Građani koji nude ove oglase pričaju da ne žele da propuste priliku da po cijeni od jedne marke kupe telefon od mobilnog operatera, naročito kada znaju da ga kasnije mogu prodati. To im je kažu šansa za brzu zaradu .

Odavno sam korisnik mobilnih usluga kod jedne domaće kompanije i kada potpisujem novi ugovor iskoristim priliku da kupim i neki od jeftinijih telefona koji su u ponudi. Nisam na gubitku, jer svejedno plaćam račune, a mogu ponekad i da zaradim. Naravno, ja sam odavno koristim stari model – pojasnio nam je jedan mladić.

I dok je jednima ovo prilika za trenutnu zaradu, drugi se aktivno bave preprodajom telefona. Aparate kupuju od pojedinaca i imaju ih više u ponudi.

Međutim, ističu da zarada nije velika, te da tako zarađen novac služi samo kao dodatni izvor prihoda u kućnom budžetu.

Banjalučanin, koji je želio da ostane anoniman, kaže da po jednom telefonu može da dobije od deset do dvadeset maraka, ukoliko hoće da bude konkurentan na tržištu.

– Imam zdravstvenih problema i ne radim, tako da mi je sve što zaradim na ovaj način dobro došlo, međutim i mušterije umjesto para sve češće nude nešto u zamjenu – rekao nam je ovaj sugrađanin i dodao da se većoj zaradi mogu nadati samo prodavci koji sedmično prodaju bar tri telefona. 

Rad “sitnih trgovaca” ne utiče međutim mnogo na prodaju telefona u registrovanim trgovinama. Radnici u banjalučkim mobil šopovima kažu da se uglavnom kupuju skupi telefoni koji koštaju po hiljadu maraka i to na rate.

– Mušterije prate novine u svijetu mobilne telefonije i čim izađe novi model raspituju se da ga kupe. S druge strane, traženi su i najjeftiniji telefoni, čija je cijena od pedeset do 100 maraka. Najmanje kupaca ima za telefone prosječne cijene – kaže radnica u jednom šopu.