Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAD ŽENE UZMU STVAR U SVOJE RUKE Načelnice malih opština u pohodu na Evropu

Društvo
Autor:

Foto: Srna

Mala opština Jezero, na granici Republike Srpske i Federacije BiH, nedavno je postala sjedište jedne ozbiljne političke inicijative, koju podržava Savjet Evrope. Dogodilo se to kada je šest odvažnih žena političarki odlučilo da okrenu drugi list i svoje opštine prečicom povedu ka Evropi.

Naime, u BiH od ukupno 140 opština i gradova, u samo šest lokalnih zajednica žene su načelnice. Iako malobrojne, one su pokrenule inicijativu za formiranje fonda za jačanje ekonomske i političke uloge žena u lokalnim zajednicama u BiH.

Amra Babić, načelnica opštine Visoko, te pet načelnica iz RS: Mileva Komlenović, koja vodi opštinu Kalinovik, Snežana Ružičić iz Jezera, Mila Petković, načelnica Novog Goražda, Milka Ivanković, načelnica istočnog Drvara, i Divna Aničić, načelnica Mrkonjić Grada, vjeruju u uspeh svoje misije.

– Uprkos tome što smo pred zakonom jednake i što postoje brojne kampanje za veće učešće žena u politici i odlučivanju, i danas, na žalost, žene moraju da rade duplo više, bolje i kvalitetnije da bi se dokazale – rekla je za Srpskainfo načelnica Jezera, Snežana Ružičić, koja je inicirala prvi sastanak „ženske načelničke grupe“.

Sastanku su prisustvovale i potpredsjednica Narodne skupštine RS Željka Stojčić, ministarka uprave RS Lejla Rešić, izaslanica predsjednice RS Koviljka Špirić, te predstavnici Švajcarske, Slovčke i Evropske komisije.

Foto: Srna

– Cilj nam je da u svojim opštinama pokrenemo projekte poput izgradnje vrtića i domova za stare, koji bi doprinijeli i ekonomskom osnaživanju žena, ali i senzibilnijem pristupu ženama i ranjivim društvenim grupama. Imamo podršku i vjerujem da je kroz ovakve inicijative moguć pristup značajnim fondovima EU – kaže Snježana Ružičić.

Sljedeći sastanak načelnica već je dogovoren i održaće se u aprilu u Visokom, gdje će domaćica skupa biti Amra Bašić, jedina žena načelnica u Federaciji BiH.

Ko su odlučne žene koje su odlučile da uzmu stvar u svoje ruke i svoje opštine povedu ka Evropi, ili bar ka predpristupnim fondovima EU?

Amra Babić (50), načelnica Visokog

Foto: privatna arhiva

U javnosti je poznata kao prva „pokrivena“ načelnica opštine u BiH i Evropi. Osim što nosi hidžab, Amra je magistar ekonomije, samostalni računovođa, ovlašteni revizor i sudski vještak finansijske struke, a bila je i kantonalna ministarka finansija. Prije tri godine je napustila SDA, s obrazloženjem da su je iz stranke otjerali tromost, jednoumlje i autokratija.

Mileva Komlenović (52), načelnica Kalinovika

Foto: privatna arhiva

Po struci pravnica, ova odvažna žena vodi opštinu već 15 godina. Od 2004. do 2008. je bila zamjenica načelnika. Prvi načelnički mandat u ovom maloj opštini sa mnogo problema, Mileva je osvojila 2008. kao kandidatkinja SNSD. Ostaće upamćeno da joj je tada Milorad Dodik javno čestitao što je pobijedila na izborima, iako on nije došao ni na jedan predizborni miting u Kalinovik.

Divna Aničić (48), načelnica Mrkonjić Grada

Foto: privatna arhiva

Diplomirana inženjerka mašinstva Divna Aničić godinama je radila u „Elektroprivredi RS“. U politiku je ušla prije 15-ak godina, kao i mnoge druge žene u BiH, i ubrzo postala predsjednica Skupštine opštine. Na ovu funkciju je izabrana 2004. godine, kao kandidatkinja SNSD, i tu je dužnost obavljala do 2011. godine. Od tada je tri puta za redom pobjeđivala na izborima za načelnicu opštine.

Milka Ivanković (55), načelnica Istočnog Drvara

Foto: privatna arhiva

Vodi jednu od najmanjih opština u RS, bogatu šumom, ali siromašnu stanovništvom i svim drugim resursima. Mada „zvanično“, po popisu iz 2013, u Istočnom Drvaru žvi 79 stanovnika, mještani tvrde da ih stalno naseljenih ima svega desetak. Tako je i ova diplomirana ekonomistkinja izbore dobijala sa dvocifrenim brojem glasova, i to dva puta.

Snežana Ružičić (42), načelnica Jezera

Foto: privatna arhiva

Diploma Pravnog fakulteta, iskustvo u implementaciji projekata iz oblasti ekologije i turizma, karijera u Vijeću naroda RS, te pozicija u Glavnom odboru SNSD-a, podaci su iz biografije mlade načelnice Jezera, koji svjedoče da se radi o političarki za koju će se još čuti. Da misli ozbiljno pokazala je nedavno, kad je njena opština poplavljena, a ona pozvala “na raport” nadležne iz oba entiteta.

Mila Petković, načelnica Novog Goražda

Foto: privatna arhiva

O ovoj političarki se malo zna, tek da je po struci diplomirana ekonomistkinja i da je na posljednjim loklanim izborima natupala za  SNSD i osvojila 542 glasa, ubjedljivo pobijedivši svog konkurenta iz SDS. Četiri godine ranije Mila Petković se kandidovala za odbornicu. Nije prošla, ali je skrenula pažnju na sebe, jer se sa 12. mjesta na listi probila na poziciju broj tri.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO