Društvo

"Kada je stigao rezultat baš sam se iznenadio" Beograđanin uradio test antitijela šest mjeseci poslije Fajzer vakcine

“Imam 26 godina i vodim život kakav vodi većina mojih vršnjaka. Drugu dozu Fajzerove vakcine primio sam u februaru i nakon nje uradio test antitijela”, počinje priču mladi Beograđanin.

"Kada je stigao rezultat baš sam se iznenadio" Beograđanin uradio test antitijela šest mjeseci poslije Fajzer vakcine
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Odmah je pokazao da sam itekako odreagovao na vakcinu, broj antitijela na kovid 19 mi je bio 10486,6 AU/ml, a urađena su testom na S protein.  Budući da je donja granica za pokazani imuni odgovor bila 50, jasno vam je da je to mnogo iznad nje. Vakcina je uradila svoje. Od tada je prošlo šest mjeseci i našao sam se pred dilemom.

Sredinom avgusta u Srbiji je počela imunizacija trećom dozom vakcine ali nisam znao da li da je primim odmah ili da sačekam nekoliko nedjelja.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Napokon, nisam se zarazio a odlazio sam na posao, izlazio uveče sa prijateljima na večeru, išao sam na proslave rođendana kada su to mjere dozvoljavale. Tokom ljeta sam putovao u Grčku, a potom u Crnu Goru… U zatovrenim prostorima nosim masku, a skoro svi ljudi u mom okruženju su vakcinisani. U većoj ili manjoj mjeri trudio sam da poštujem sve mjere koje su propisane i da se pridržavam pravila.

Imam povjerenja u svoj imunitet. Treniram nekoliko puta nedjeljno, trudim se da se hranim zdravo, ali postoji momenat kada kršim pravila ishrane, ali sve u dozvoljenim granicama. Mada kada su slatkiši u pitanju, to je veoma teško.

Kada je saopšteno da Srbija počinje imunzacija sa trećom dozom, odlučio sam da prije primanja vakcine ipak riješim svoju dilemu i uradim testiranje kako bih provjerio koju količinu antitijela imam nakon što je prošlo više od šest mjeseci. Otišao sam u laboratoriju na Slaviji, nije bilo gužve, procedura je trajala svega 15 minuta, a nalazi su stigli u roku od dva sata. Važno je da se napomene koju vakicinu ste primili, jer test na antitijela se za svakog proizvođača vakcine razlikuje. U mom slučaju je to Fajzer.

Kada su stigli rezultati sačekalo me iznenađenje.

Ono što je meni bilo veoma interesanto jeste da sam i dalje imao antitijela i to daleko iznad donje granice. Poslije više do šest mjeseci, i to uz konstantan kontakt sa ljudima, parametar je bio sljedeći. Broj antitijela je bio 2529,2 AU/ml urađeno testom Anti-SARS-CoV-2 IgG (S protein). Znači isti test je korićen u oba slučaja za mjerenje antitijela i pokazao je da i dalje imam značajan imunitet na kovid.

Šta dalje? Po savetu ljekara odlučio sam da sačekam još nekoliko nedjelja za primanje treće doze. Ako u trenutku kada budem primao vakcinu bude dostupna Fajzer vakcina, primiću tu, a ako ne bude prvu sledeću koja će biti na raspolaganju. Više je nego očigledno da vakcina štiti ne samo nas od zaraze, već i ljude u vašem okruženju, piše Blic.

Prihvati notifikacije