Banjaluka

"Kada navlačimo svaku marku, ovo je nemjerljivo" Stanivuković uručio prve besplatne građevinske dozvole

Grad Banjaluka uveo je novu olakšicu, odnosno subvenciju naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta i rente za individualne stambene objekte.

Stanivukovič uručio prve besplatne građevinske dozvole
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je i prve ugovore za ove subvencije.

Napomenuo je da pravo na subvenciju ostvaruje vlasnik odnosno investitor za individualni stambeni objekat čija je bruto građevinska površina do 200 metara kvadratnih.

– Dugo smo najavljivali, imali smo velikih izazova sa kojima smo se suočavali, ali to je tako kada čovjek radi nešto veliko, nešto krupno. Ipak, još jedan san je postao realnost u našem gradu. Čim dalje radovi na njihovoj kući budu napredovali, svi oni će dobiti i besplatan priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Ovi ljudi su danas od svog grada dobili pet, deset do 15 hiljada KM. Danas je Banjaluka vratila ukupno 77.000 KM svojim sugrađanima – rekao je Stanivuković.

Poručio je kako za taj novac, koji su uštedjeli dobijanjem besplatne građevinske dozvole, mogu da izliju temeljnu ploču, da kupe stolariju i slično.

– Do sad je oko tri hiljade naših sugrađana besplatno legalizovalo svoje kuće, a danas naši sugrađani svoje kuće grade sa besplatnom građevinskom dozvolom. Očekujemo da ćemo do kraja godine realizovati politiku besplatnih placeva, čekamo odluku Narodne skupštine Republike Srpske – rekao je on.

Danijela Mandić, koja je dobila rješenje za besplatnu građevinsku dozvolu, poručila je kako je ova mjera nemjerljiva za nju i njenu porodicu.

Pročitajte još

– Rođena sam i odrasla u ovom gradu, ne planiram da idem iz njega. Zahvaljujući gradonačelniku nadam se da će i moji dječaci od 14 i 16 godina da vide bolju budućnost ovdje i da ne idu odavde. Dosta dugo sam čekala ovu građevinsku dozvolu. U finansijskom smislu, kada „navlačimo“ svaku marku ovo je nemjerljivo, Pravim kuću svojim dječacima i ova ušteda će da pokrije stolariju na mojoj kući. Uz sve to imamo i druge besplatne mjere, poput besplatnih priključaka za vodu i kanalizaciju i slično – rekla je ona.

Subvencija se utvrđuje u visini ukupne vrijednosti obračunatih troškova uređenja građevinskog zemljišta i rente, u rješenju Odjeljenja za komunalne poslove.

Za individualni objekat, do 200 metara kvadratnih bruto građevinske površine, okvirni troškovi, odnosno ušteda bi bila od 7.000 KM do 40.000 KM, u zavisnosti od zone u kojoj se planira graditi objekat.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu