Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“KAKAV JE OVO PROGON” Dodik podržao potpredsjednicu VSTS Ružicu Jukić koja osuđuje mješanje Ambasade SAD u rad pravosuđa  

Politika
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik podržao je potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružicu Jukić u njenim kritikama sastanaka američkog ambasadora Erika Nelsona i pomoćnika USAID administratora za Evropu i Evroaziju Brocka sa predstavnicima pravosudnih institucija u BiH.

Jukić je juče, između ostalog, kazala da joj je “neshvatljivo da bilo koja ambasada razgovara o Zakonu o VSTS”, da se “bilo koja ambasada nema pravo miješati u izbor glavnog tužioca ili bilo koje pravosudne funkcije niti nametati svoja rješenja i apsolutno osuđuje potez Ambasade SAD.”

– Međunarodna zajednica je dio problema u BiH. Želim da podržim potpredsjednicu VSTV u njenoj ocjeni. To je principijelno pitanje. Da sada uzmete i izdvojite jedan broj sudija i u nekoj ambasadi pričate s njima i to smatrate normalnim. S druge strane, svaki pokušaj komunikacije političara i zahtjeva naših da se to redefiniše, ako je iko to tražio godinama, da se promjeni sistem, poboljšaju efekti pravosudnog sistema, to sam bio ja. Uvijek sam bio osuđivan da vršim pritisak, pa šta je sad ovo? Potpuno žena u pravu, kakav je ovo progon, šta se dešava? Ovdje ne smijete da imate mišljenje. Ako imate mišljenje, odmah dobijate tužbe, ako kažete svoj stav. Kakva je ovo zemlja? – kazao je Dodik, prenosi N1.

Na sastanku održanom prošle sedmice sa Nelsonom i Biermanom prisustvovali su sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić, ​član VSTV BiH i sudija Vrhovnog suda FBiH Goran Nezirović, kao i glavni kantonalni tužitelj Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO