Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAKAV PROPUST! Zbog jedne greške ugroženo više od milijardu uređaja povezanih na vaj-faj

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Snežana Krstić/RAS Srbija

Propust koji je otkrila firma ESET radi tako što je omogućeno deaktiviranje šifri koje koristi vaj-faj mreža zaštićena lozinkom.

To bi moglo da omogući hakerima da prate aktivnost na mreži kao da nema nikakve zaštite. Iako bi to moglo da znači kako je žrtve moguće prisluškivati, ažuriranja softvera verovatno će spriječiti katastrofalne rezultate.

Ranjivost koju su istraživači nazvali Kr00k utiče na uređaje sa vaj-faj čipovima kompanije Broadkom i Sajpres, koji se koriste u velikom broju uređaja sa bežičnim internetom, uključujući Epl, Gugl i Samsung telefone.

Bezbijednosna ažuriranja su već napravljena tako da rješavaju ovaj problem, tako da je najbolji savjet da računari, telefoni i svi uređaji povezani na internet imaju najnoviji softver, prenosi b92.

U najgorem slučaju, biće izložena značajna količina podataka, uključujući internet stranice koje posećujete ili poruke koje šaljete, piše MIT Tehnolodži Rivju.

Međutim, mnoge privatne komunikacije na vašoj vaj-faj mreži i dalje bi trebalo da budu sigurne zbog šifriranja koje koriste same internet stranice.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO