Magazin

Kako hrana utiče na san: Evo koje namirnice možemo konzumirati prije spavanja

Ako redovno imate problema sa snom, možda znate nekoliko stvari koje je najbolje ne jesti prije spavanja.

Kako hrana utiče na san: Evo koje namirnice možemo konzumirati prije spavanja
FOTO: BLIC TV

Ovo su neke od namirnica koje ne biste trebali konzumirati pred spavanje: začinjena ili pržena hranu, čokolada i kafu itd. Međutim, postoji mnogo namirnica koje možete jesti bez straha.

Konkretno, jedno voće bi vam moglo pomoći da lakše zaspite. To nije ništa drugo do skromna banana. Humanitarna organizacija objavila je niz savjeta za postizanje kvalitetnijeg sna 2024. godine.

Na vrhu liste je bila preporuka da pojedete bananu neposredno pred spavanje. Ovo uobičajeno voće može vam pomoći da zaspite jer je bogato magnezijumom i kalijumom, dva minerala koja mogu pomoći opuštanju mišića.

Banane takođe sadrže aminokiselinu triptofan, koja stimuliše proizvodnju hormona koji smiruju mozak.

Serotonin utiče na procese u mozgu, utičući na san i raspoloženje, dok je melatonin hormon koji je sastavni dio vašeg ciklusa spavanja. Njegov nivo raste noću da bi vas uspavljivao i pada tokom dana.

Pročitajte još

Što se tiče voća bogatog triptofanom, takođe se sugeriše da bi vam jedenje ananasa moglo pomoći da zaspite. Studija iz 2013. godine proučavala je sadržaj melatonina u voću.

Utvrđeno je da jedenje ananasa može povećati nivo hormona spavanja u mokraći ljudi za nevjerovatnih 266 odsto. Takođe, je primjećeno da banane povećavaju nivo melatonina kod učesnika za 180 odsto.

Što se tiče drugih namirnica koje izazivaju san takođe se preporučuje da imate bademe, ribu, žitarice od cijelog zrna i ovsene kolače sa sirom kako biste se osjećali pospano, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije