Digitalna Srpska

Kako osvojiti publiku, zaštititi privatnost i spriječiti govor mržnje: Obuka za influensere iz regiona

Trodnevna radionica “Balkans Voices“ namijenjena mladim influenserima, podkasterima i blogerima iz Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije završena je danas u Sarajevu.

Kako osvojiti publiku, zaštititi privatnost i spriječiti govor mržnje: Obuka za influensere iz regiona
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Radionicu je organizirao Mediacentar Sarajevo, u sklopu programa koji vodi Canal France International, a uz podršku francuskog Ministarstva Evrope i spoljnih poslova.

Predavači su nastojali da mladim influenserima, koji se bave društveno korisnim temama, otkriju kako da dopru do publike, a da pri stom zaštitite svoje podatke i spriječiti govor mržnje u komentarima.

Prvi dio radionice bio je posvećen razumijevanju trenutnih tržišnih trendova, raznolikosti marketinških stilova i strategija, a učesnici su naučili osnove istraživanja tržišta, upoznavanje publike i konkurenata.

Za profesora informatičke grupe predmeta Mehdiju Adrovića iz Berana upravo je ovaj dio radionice bio najkorisniji. Mehdija vodi stranicu i profile na društvenim mrežama škole u kojoj radi, a koja već godinama ima problema sa brojem upisanih đaka.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Sada mi je jasnije, kako da privučemo pažnju roditelja i učenika, kako da im plasiramo informacije o našoj školi. Naučio sam i neke trikove kako mjeriti koja je naša publika, koliko smo kome interesantni. Imam i ideje kako da popularizujemo našu školu i struku. Možda ćemo pokrenuti radio ili podkast u kojem bismo pričali o mogućnostima mladih u Crnoj Gori i regionu – kazao je Adrović.

Zlatko Ganić, ekspert za digitalne medije, učesnicima seminara je govorio o potrošačkim navikama, koje ukazuju na trenutne i buduće trendove na novim medijskim platformama. To im je pomoglo da shvate kako finansirati svoje projekte, što je za mnoge ključno pitanje.

Aleksandar Lazovski (26) podkaster iz Skoplja, društveni je poduzetnik. Vodi smartap, koji se bavi društvenim inovacijama, te edukacijama iz oblasti klimatskih promjena i inovacija u javnom sektoru.

Na radionicu je došao zbog novog projekta koji je pokrenuo – podkasta „Word-Two”, u kojem intervjuiše ljude koje upozna na ulici, a s kojima priča o bitnim temama poput mentalnog zdravlja.

– Podkast sam pokrenuo prije tri mjeseca. Sjedio sam u parku i shvatio da želim izaći iz komfor zone, jer zbog kovida nisam upoznao nove ljude, niti sam razgovarao s ljudima koji su izvan kruga u kjem se obično krećem. Odlučio sam da pričam sa ljudima koje sam tek upoznao taj dan. Kreirao sam jednu epizodu i postala je viralna u Sjevernoj Makedoniji – priča Lazovski.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ideja mu ne nedostaje, ima publiku, a u Sarajevo je došao da nauči kako unaprijedi svoj podkast i da zainteresuje nove sponzore i potencijalne partnere, jer želi da njegov podkast postane ozbiljan projkat.

Osnovne novinarstva i novinarska etika mogu pomoći mladim influenserima u kreiranju društveno odgovornog sadržaja, a o tome je pričala TV voditeljica Jasmina Kos.

Predavačica Maja Ćalović upoznala je učesnike s bezbjednosnim problemima na društvenim mrežama, a psihologinja Mirjana Gavrić predstavila tehnike za zaštitu od pritisaka i uznemiravanja na internetu, s kojima se influenseri na mrežama često susreću.

Glasovi Balkana

Program digitalnih medija “Glasovi sa Balkana”, realizuje Canal France International, u saradnji sa Mediacentrom Sarajevo, Albanskim institutom za medije, Institutom za medije Crne Gore, Makedonskim institutom za medije, Novosadskom školom novinarstva i Fondacijom za informacije, medije, dijalog i obrazovanje KosovaLive.

Prihvati notifikacije