Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kako rastjerati glasače

Kolumne
Autor:

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Bosna je od rata do sada preživjela 13 kampanja za redovne izbore, plus nekoliko za vanredne, ali izgleda da ni jedna neće iza sebe ostaviti toliko fekalija kao ova za opšte oktobarske.

Uvlačenje u priču članova porodice, smišljanje pogrdnih i posprdnih imena, osvježavanje teorija o nasilnim revolucijama i švalerancijama, smo je početak predizbornog folkora koji će završnu predstavu imati za mjesec dana. Šta do tada možemo još očekivati? Hapšenja? Podmetanje dokaza i ličnu diskreditaciju protivnika? Ili ne daj bože ubistva? Kada sijete mržnju, ničemu dobrom se ne možemo nadati.

Osim što može da dovede do krivičnog djela, ovakav način vođenja kampanje dovešće do toga da se politika, političari i izbori definitivno zgade za onaj deo svijeta koji je možda razmišljao da ovaj put izađe na birališta. Istovremeno, pljuvačina gotovo da nema uticaj na već opredjeljene birače jer oni znaju šta im je činiti.

Vrlo je moguće da je sve ovo dio strategije onih kojima odgovara da glasa što manji broj birača u BiH. Politički teoretičari tvrde da su to oni koji vladaju, koji imaju sigurne glasače i koji na biralištima ne žele da vide nova lica. Ima li boljeg načina da im ubiju nadu i želju za glasanjem od recepta – zgadi politiku i pričaj da su svi isti?

Ovakva kampanja ne priliči ljudima koji se bore za funkciju s koje će raditi za narod, već onima koji se bore za život, slobodu, bogatstvo. Kakvo shvatanje politike, takva i kampanja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO