Kolumne

Kako sačuvati ljudske živote na cestama?

Još jedna sedmica u Tesliću – lokalnoj zajednici iz koje dolazim, na magistralnom putu M-4 odnijela je još jedan život. Poginuo je S.Č. iz Banja Vrućice.

Kako sačuvati ljudske živote na cestama?
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Nezgoda se dogodila tako što je vozač pod dejstvom alkohola (preko 2 promila), usljed neprilagođene brzine na pješačkom prelazu udario nesretnog S.Č. koji je na licu mjesta podlegao.

Saobraćajne nezgode se događaju i možda ni ova ne bi bila čudna da na pomenutoj dionici samo u poslednjih godinu dana nije izgubljeno nekoliko života, a među njima je nestala i jedna čitava porodica.

Nažalost, znakovi ograničenja brzine nisu dovoljni da stane u kraj nesavjesnim vozačima a postavljanje radara iza grmova i kontejnera nema ama baš nikakvu preventivnu ulogu već naprotiv – represivnu.

Radar iza grma neće zaustaviti vozača da krši propise i u ovom slučaju, novčanim kaznama se ne postiže ništa. Onog trenutka kada na dionici koja je potencijalno opasna automobil prođe pored radara i nekoliko stotina metara dalje ubije pješaka na pješačkom prelazu, to što će on nakon deset dana biti novčano kažnjen i robijati 2-3 godine neće spasiti nečiji život.  

Rješenje problema je da se na sve opasne dionice postave stacionarni radari sa jasno propisanim ograničenjem ali i da se nekoliko stotina metara ranije stavi upozorenje uz trepteća svjetla da se na toj dionici vrši radarska kontrola.

Pročitajte još

Na taj način bi se djelovalo preventivno tako da se ne bi opravdano stvarao utisak javnosti i vozača da se radarska kontrola brzine vrši samo s ciljem punjenja budžeta odnosno, da radari imaju interesno – finansijsku a ne preventivnu ulogu.

Postavljanje stacionarnih radara na opsanim putnim pravcima bi istina koštalo ali ni približno cjeni života koji su zauvijek izgubljeni.

Takođe, potrebno je pojačati kriterijume i uvesti strožije kontrole prilikom obuke kandidata budući da imamo ogroman broj vozača koji ne znaju ni osnovna pavila u saobraćaju te na taj način ugrožavaju prvenstveno sebe a onda i druge učesnike.

Istovremeno, vozači kojima je od izdavanja vozačke dozvole do prve registracije automobila prošlo godinu dana, njihovu sposobnost upravljanja motornim vozilom MUP bi besplatno trebao da testira.

Takođe, vozačima koji vozačku dozvolu posjeduju manje od tri godine, strogo bi trebalo ograničiti snagu automobila koji mogu da voze na maksimalno 1200 kubika  jer, preventivno djelovanje je jedini način da se na tragedije na našim cestama stavi tačka. Putovanja ćemo tako učiniti bezbjednijim a time sčuvati i naše živote.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije