Svijet

"KAKO SE USUĐUJEŠ" Greta na meti kritika zbog fotografije sa KONTROVERZNIM REPEROM (FOTO)

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg ismijana je na internetu nakon što se pojavila njena fotografija gdje ona pozira sa kontroverznim švedskim reperom, koji je proveo par godina u zatvoru.

"KAKO SE USUĐUJEŠ" Greta na meti kritika zbog fotografije sa KONTROVERZNIM REPEROM (FOTO)
FOTO: ALI LORESTANI/EPA

Reper 1.Cuz imao je nastup na nedavnom skupu Tunbergove “Petak za budućnost” u centru Stokholma, piše RT. Poznat je po tome što uvijek nosi masku i drži svoj identitet u tajnosti, a njegove pjesme govore o zločinima, drogama i mržnji prema policiji.

Reper je nedavno za lokalne medije otkrio da je odslužio dvije godine u zatvoru zbog “ozbiljnog” zločina, ali nije iznio detalje. Njega su organizatori skupa u Stokholmu pozvali da nastupi kako bi privukli širu publiku.

Reper se nakon dešavanja fotografisao sa Gretom, a ispod slike je napisao: “Neočekivano prijateljstvo”. Nije poznato da li su njih dvoje zaista prijatelji, ali su mnogi Šveđani ocijenili da je ova fotografija neprikladna.

Jedan korisnik Instagrama se zapitao da li je Greta bila ta koja je inicirala fotografisanje “ili je to bio odrastao čovjek sa maskom”, dok su drugi ponavljali čuvenu frazu tinejdžerke “Kako se usuđuješ!”, kako bi pokazali svoje neodobravanje.

U jednom “tvitu” je navedeno da se Greta fotografisala sa “osuđenim reperom koji promoviše droge, bande i pucnjavu u svojoj muzici”. Ovo nije prvi put da se 17-godišnja aktivistkinja našla u “neobranom grožđu” zbog fotografije. Prošlog avgusta je pozirala sa grupom maskiranih “ljevičarskih ekstremista” u Njemačkoj, koji kako prenosi RT, imaju dugu istoriju poznatu policiji.