Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAKO STVARI STOJE Amazon najviše vrijedi na svijetu, prestigao čak Epl i Gugl

Biznis
Autor:

Foto: Linus Tech Tips/Youtube

Američka kompanija Amazon je brend koji najviše vrijedi u svijetu sa procijenjenom vrijednošću od 315,5 milijardi dolara, čime je pretekla Epl i Gugl, prema rangiranju globalnih brendova na listi “BrandZ Top 100” koju sastavlja istraživačka agencija “Kantar”.

Time je vrijednost brenda Amazon uvećana za čak 52 odsto u odnosu na prošlu godinu, prenosi CNBC.

Epl se našao na drugom mjestu, budući da je njegova vrijednost procijenjena na 309,5 milijardi dolara, a Gugl na trećem mjestu, sa vrijednošsću od 309 milijardi dolara.

Gugl i Epl su naizmjenično proveli 12 godina na vrhu liste, da bi Gugl prošle godine osvojio prvo mjesto.

Agencija “Kantar” je skok Amazona na listi pripisala njegovom diverzifikovanom portfoliju usluga, navodeći da “fenomenalan rast vrijednosti brenda Amazon od gotovo 108 milijardi dolara u protekloj godini pokazuje koliko su brendovi sada manje povezani sa pojedinim kategorijama i regionima”.

Na četvrtom mjestu rang liste je Majkrosoft (vrijednost 251,2 milijarde dolara), kompanija Viza (177,9 milijardi dolara) je na petom , a u prvih deset plasirali su se još i Fejsbuk (159 milijardi dolara), Alibaba (131,2 milijarde dolara), Tensent (130,9 milijardi dolara), Mekdonalds (130,4 milijarde dolara) i AT&T (108,4 milijarde dolara).

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO