Digitalna Srpska

Kako zarađuju novac: Gugl dominira tržištem pretrage, Amazonov najveći pokretač je očekivan

U medijima i javnom diskursu, kompanije kao što su Alfabet, Epl i Majkrosoft se često svrstavaju u istu kategoriju "velike tehnologije".

Kako zarađuju novac: Gugl dominira tržištem pretrage, Amazonov najveći pokretač je očekivan
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na kraju krajeva, one čine najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji. Zbog toga, lako je pretpostaviti da su u direktnoj konkurenciji jedni sa drugima, da se žestoko se bore za veći dio kolača u istoj kategoriji.

Ali iako svakako postoji konkurencija između svjetskih tehnoloških giganata, ona je mnogo manje drastična nego što možete zamisliti. Ovo je očigledno kada se pogledaju različiti tokovi prihoda, a ova serija grafika koje je napravio Truman Du pruža analizu prihoda za Alfabet, Amazon, Epl i Majkrosoft.

Kako velike tehnološke kompanije ostvaruju prihod

Kako svaka velika tehnološka firma zarađuje novac? Na ovo pitanje daje odgovor istraživanje Visual Capitalista, kvartalnih bilansa uspjeha svake kompanije za jun 2022.

Alfabet

U drugom kvartalu 2022. godine, oko 72 odsto prihoda kompanije dolazi od oglašavanja na mreži za pretragu. Ovo ima smisla s obzirom da Gugl i Jutjub dobijaju mnogo publike. Gugl dominira tržištem pretrage—oko 90 odsto svih internet pretraga se obavlja na Gugl platformama.

Amazon

Možda nije iznenađujuće da je Amazonov najveći pokretač prihoda e-trgovina. Međutim, kao što gornja grafika pokazuje, troškovi e-trgovine su toliko visoki da je zapravo zabilježio neto gubitak u K2 2022.

Kao što to često biva, Amazon Veb Services (AVS) je u ovom kvartalu bio glavni dobitnik kompanije.

Epl

Najveći Eplov pokretač prihoda je prodaja potrošačke elektronike, posebno od ajfona koji čini skoro polovinu ukupnog prihoda. Ajfon uređaji su posebno popularni u SAD, gde čine oko 50 odsto prodaje pametnih telefona širom zemlje.

Pored uređaja, usluge kao što su Epl Music, Epl Pay i Epl TV+ takođe ostvaruju prihod za kompaniju. Ali u drugom kvartalu 2022. godine, ogranak Epl usluga činio je samo 24 odsto ukupnog prihoda kompanije.

Majkrosoft

Majkrosoft ima prilično ravnomjernu podjelu između svojih različitih izvora prihoda, ali slično kao i Amazon, njegov najveći pokretač prihoda je njegova platforma za usluge u oblaku, Azure, prenosi Blic.

Poslije AVS, Azure je drugi najveći server u oblaku na svijetu, koji zauzima 21 odsto globalnog tržišta infrastrukture oblaka.

Prihvati notifikacije