Svijet

Kalabuhov poručio danas u Banjaluci "Ovaj praznik ujedinjuje ruski i srpski narod" (FOTO)

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je danas u Banjaluci na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom da su Srbi i Rusi dali veliki, neizmjeran otpor fašizmu i svojom pobjedom u Drugom svjetskom ratu ostvarili podvig.

IGOR KALABUHOV AMBASADOR RUSIJE U BIH
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ovo je praznik koji ujedinjuje ruski i srpski narod koji je najviše žrtve podnio u Drugom svjetskom ratu, narodi koji su se nacionalno najviše oduprli fašizmu – rekao je Kalabuhov u obraćanju na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pročitajte još

On je poručio da treba čuvati sjećanje na one koji su pobijedili i slomili nacizam.

– Trebamo da čuvamo ovu tradiciju i sjećanje i poštovanje svih naroda koji su ostvarili pobjedu nad fašizmom – rekao je Kalabuhov.

On je istakao da je danas, nažalost, na snazi rusofobija, te da se ruski narod u Ukrajini bori protiv aktuelnog toptalirizma radi uspostavljanja pravednog svjetskog multipolarnog poretka.

polaganje vijenaca na dan pobjede nad fašizmom milorad dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
polaganje vijenaca na dan pobjede nad fašizmom milorad dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
polaganje vijenaca na dan pobjede nad fašizmom igor kalabuhov ambasador rusije u bih
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
polaganje vijenaca na dan pobjede nad fašizmom igor kalabuhov ambasador ursije u bih
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Hvala predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i rukovostvu Srpske na prijateljskom odnosu prema Rusiji. Idemo zajedno do pobjede – rekao je Kalabuhov i čestitao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu