Svijet

Kamala Haris na otvaranju mirovnog samita u Švajcarskoj “Putin nije pozvao na mirovne pregovore, već na predaju Ukrajine”

Potpredsjednica SAD Kamala Haris izjavila je danas na otvaranju globalnog mirovnog samita za Ukrajinu, koji se održava u Švajcarskoj, da ruski predsjednik Vladimir Putin u petak nije pozvao na mirovne pregovore, već, kako je navela, na predaju Ukrajine.

Kamala Haris
FOTO: MICHAEL BUHOLZER / POOL/EPA

Haris je istakla da će SAD nastaviti da rade na postizanju pravednog i trajnog mira, zasnovanom na principima Povelje Ujedinjenih nacija i volji naroda Ukrajine.

Haris je rekla da učestvuje na mirovnom samitu da bi ponovo potvrdila posvećenost SAD odbrani suvereniteta i integriteta Ukrajine, kao i poštovanju međunarodnog prava i pružanju nepokolebljive podrške ukrajinskom narodu u odbrani od Rusije, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

Haris je navela da SAD brane demokratske vrijednosti i da se “suprotstavljaju diktatorima” i da je takav pristup generacijama obezbjeđivao sigurnost i prosperitet.

Pročitajte još

“Ovaj pristup čini Ameriku jakom”

– Ovaj pristup čini Ameriku jakom, a Amerikance štiti. Ovaj pristup jača i globalnu stabilnost – istakla je Haris.

Haris je rekla da invazija Rusije nije samo napad na živote i slobodu naroda Ukrajine, niti samo ugrožava globalno snabdevanje hranom i energijom, već krši međunarodna pravila i norme i principe sadržane u Povelji Ujedinjenih nacija.

– Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ipak, gotovo dvije i po godine besramno krši osnovna načela te povelje. Ako svet ne reaguje kada agresor napadne njegovog suseda, drugi agresori ce se nesumnjivo ohrabriti. To dovodi do potencijalnog osvajačkog rata i haosa, a ne reda i stabilnosti – navela je Haris.

Ona je istakla da će zajedno sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom nastaviti da podržava Ukrajinu, kao i da uvodi sankcije Rusiji.

Putin: “Ukrajina da povuče svoje trupe”

Putin je izjavio u petak da Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa cijele teritorije novih regiona Rusije kako bi počeli mirovni pregovori.

Putin je na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova rekao da još jedan uslov za pregovore mora da bude izjava Kijeva da se odriče namjera da uđe u NATO, prenela je agencija RIA Novosti.

Putin je naveo da Rusija iznosi još jedan pravi mirovni prijedlog, ali da će, ako Zapad i Kijev to odbiju, odgovornost za krvoproliće biti na njima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu