Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAMENOVANJE ZA HOMOSEKSUALCE I PRELJUBNIKE Ova zemlja je uvela drakonske zakone

Svijet
Autor:

Foto: Kurun Wikipedia

Brunej će početi da sprovodi smrtnu kaznu kamenovanjem kao kaznu za homoseksualne odnose i preljubu od sljedeće nedelje, kao dio drakonskog zakonskog sistema.

Od trećeg aprila stanovnici male jugoistočnoazijske kraljevine biće podvrgnuti novom oštrom kaznenom sistemu koji uključuje i odsijecanje ruke i noge zbog krađe. Smrtnim kaznama će prisustvovati grupa svkedoka koji svi moraju da budu muslimanske vkeroispovijesti.

Brunej je posljednjih godina usvojio konzervativniji oblik islama, a još je 2014. godine najavio namjeru da uvede šerijat – islamski zakonski sistem koji sprovodi drastične tjelesne kazne.

Šerijat se uvodi po direktivi sultana Bruneja Hasanala Bolkije, jednog od najbogatijih svjetskih lidera, čije se lično bogatstvo procjenjuje na preko 20 milijardi, a na tronu je od 1967. godine.

Alkohol je već zabranjen na Bruneju i tamo postoje oštre kazne za rađanje vanbračne djece i za one koji ne prisustvuju moltivama petkom.

Međutim, međunarodne kritike upućene zemlji su dovele do toga da neke brutalnije šerijatske kazne ipak ne budu do sada usvojene i sprovođene.

Brunej je bio britanska kolonija do 1984. godine i dve zemlje i dalje imaju jake veze.

Homoseksualnost je u Bruneju bila ilegalna još od vremena britanske kolonijalne vladavine, ali prema novim zakonima sada je kažnjiva smrću, a ne zatvorom, što će se takođe primijenjivati na sodomiju, preljubu i silovanje.

Najava da će šerijatski zakon biti uveden od naredne sedmice, posebno usmjeren na gej zajednicu, izazvala je uznemirenost kod grupa za ljudska prava. Amnesti Internešenel je apelovao na Brunej da “odmah zaustavi” sprovođenje novih kazni, za koje sje rečeno da su “duboko pogrešne”.

– Legalizovati takve okrutne i neljudske kazne je užasavajuće samo po sebi – rekla je Rejčel Čoa Hauard, istraživač Amnesti Internešenela iz Bruneja, dodajući da se neka od potencijalnih krivičnih djela “uopšte ne bi smjela smatrati zločinima, uključujući i sporazumni seks između odraslih osoba istog pola”.

Šerijatski zakon bi se primijenjivao samo na muslimane, koji čine oko dvije trećine stanovništva.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO