Društvo

Kampanja "Prestani kao Švedska" mogla bi da spasi milione pušača širom svijeta

Međunarodni stručnjaci za javno zdravlje okupili su se iza novog globalnog projekta s ciljem da se ponovi uspjeh koji je imala Švedska u iskorijenjivanju pušenja.

zabranjeno pušenje
FOTO: FREEPIK

Globalna kampanja „Prestani kao Švedska” (Quit Like Sweden) pokrenuta je s ciljem da se opšta javnost informiše o švedskom principu smanjenja stope pušenja koji bi mogao da spriječi milione prijevremenih smrti širom svijeta, usljed obolijevanja od bolesti koje nastaju kod dugogodišnjeg pušenja cigareta.

Inicijativa „Prestani kao Švedska” pokrenuta je u Brazilu, a na najavnoj konferenciji učestvovali su medicinski eksperti, političari i donosioci odluka s ciljem da motivišu i podrže zemlje da se ugledaju na primjer Švedske, koja će po svoj prilici uskoro postati prva zemlja u svijetu sa statusom „bez duvanskog dima” krajem ove godine.

Evropska mreža za prevenciju pušenja (ENSP) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) smatraju da je nacija zvanično bez duvanskog dima kada manje od 5 odsto odrasle populacije puši, a ova skandinavska zemlja je smanjila stopu na oko 5,6 odsto.

– Švedska je dostigla ovaj izuzetan rezultat time što je osigurala da su manje štetne alternative pušenju dostupne, prihvaćene i pristupačne – rekla je prilikom pokretanja projekta Sueli Kastro, osnivač ove inicijative i zagovornica koncepta smanjenja štete.

– Riječ je o državi u kojoj je 49 odsto muškaraca pušilo, a koja je praktično eliminisala ovu lošu naviku tako što je dozvolila svojim pušačima da pređu na proizvode koji nose manji rizik, kao što je duvan za oralnu upotrebu i druge alternative bez dima – kaže Kastro, dodajući da Šveđani sada imaju značajno nižu stopu obolijevanja od raka uz nižu stopu smrtnosti u poređenju s drugim evropskim zemljama.

– Projekat “Prestani kao Švedska” će proširiti ovu poruku globalno, podstičući razmjenu znanja i ekspertize kako bi zainteresovane strane i države mogle da preslikaju švedsko iskustvo – rekla je Kastro.

Rezultati istraživanja vodećih eksperata za javno zdravlje su prilikom pokretanja inicijative prikazali da bi Brazil, država u kojoj je pokrenut projekat, mogla da sačuva 1,36 miliona života do 2060. godine ako bi primijenila model Švedske.

Ranije istraživanje pokazalo je da bi tri miliona Evropljana do danas bilo živo da su i druge zemlje primijenile koncept kao Švedska kako bi pomogli pušačima u njihovim zemljama da prestanu da puše cigarete.

U međuvremenu, studija koja obuhvata zemlje sa srednjim i niskim primanjima (LMIC) pokazuje da bi, kroz prihvatanje švedske politike kao uzora, Kazahstan mogao da spriječi 165.000 preranih smrti u naredne četiri decenije, dok bi Južna Afrika, Bangladeš i Pakistan sačuvali 320.000, 920.000 odnosno 1,2 miliona života.

– Švedska dobija rat protiv pušenja cigareta sveobuhvatnim pristupom kontrole duvana koji dopunjuje tradicionalni metod prestanka pušenja uz preventivne mjere s veoma važnim dodatnim elementom, koji daje pušačima priliku da pređu na bezbjednije alternative – rekao je Anders Milton, nekadašnji predsjednik Svjetske medicinske asocijacije i generalni sekretar Švedskog medicinskog udruženja.

Zaključuje da švedski plan treba tretirati kao ogroman doprinos javnom zdravlju i potencijalno kao jedno od najvećih otkrića u borbi protiv nezaraznih bolesti.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu