Društvo

KANALI ZA RASIPANJE MILIONA Kako se arče resursi Srpske u šumama i zdravstvu

Kroz javno preduzeće, koje gazduje najvećim prirodnim blagom RS, šumama, ali i kroz sistem zadužen za zdravlje naroda, odlivaju se desetine miliona KM, utvrdili su revizori.

KANALI ZA RASIPANJE MILIONA Kako se arče resursi Srpske u šumama i zdravstvu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Osim što su objavljeni istog dana, revizorski izvještaji o centralizovanim javnim nabavkama u zdravstvu, te o upravljanju sredstvima posebnih namjena za šume, pokazali su da je i u jednom i u drugom slučaju bar 70 miliona KM javnog novca potrošeno kako ne treba.

Naime, umjesto da štede zdravstveni novac, centralizovane javne nabavke se, upozorili su revizori, provode bez plana, naprečac i bez prave konkurencije. Tako su od 2016. do 2018, zbog zakašnjelih ili neuspješnih tendera, Fond zdravstvenog osiguranja RS i javne zdravstvene ustanove bile primorane da provedu 1.640 vanrednih postupaka, vrijednih skoro 12 miliona KM, kako bi se premostile nestašice lijekova i medicinskih sredstava. Uz to, pribjegavalo se, kako je navedeno, i drugim “alternativnim rješenjima”.

Iz “Transparensi internešnela BiH” upozoravaju da čak i kad su “planirane” javne nabavke u zdravstvu su, ustvari, narodskim jezikom rečeno, provođene napamet.

Planiranju javnih nabavki u Fondu zdravstvenog osiguranja RS u iznosu od skoro 400 miliona KM nije prethodio postupak prikupljanja potreba za lijekovima i medicinskim sredstvima od javnih zdravstvenih ustanova – kažu u TI BiH.

Pročitajte još

Dodaju da to svjedoči o sistemskim problemima u javnom zdravstvu, koje mogu biti pogubne po stanovništvo.

– Loše planiranje i provođenja javnih nabavki u zdravstvu mogu dovesti do rizika po živote i zdravlje ljudi. Zbog toga moramo zahtijevati odgovornost od zdravstvenih profesionalaca i uprave prema trošenju javnog novca – zaključuju u TI BiH.

Da trošenje javnog novca u zdravstvu nije baš racionalno svjedoče i dugovi u Fondu zdravstvenog osiguranja RS i javnim zdravstvenim ustanovama, koji su, kako je ranije za Srtpskainfo potvrdio ministar zdravlja Alen Šeranić, veći od milijardu maraka.

Javni novac se neodgovorno troši i kad su u pitanju “Šume RS”, na što je, prije revizora, ukazivao i naš portal. Naime, u posljednjih pet godina, poslodavci su uplatili 74,1 miliona za zaštitu šuma, od čega je čak 59 miliona ili 80 odsto otišlo – ko zna gdje. Za šumarstvo je od tog novca, utvrdili su revizori, usmjereno 7,9 miliona, a za druge namjene vezane za šume dodatnih 7,2 miliona KM. Ostalo se “utopilo” u budžetu RS.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Revizorski nalazi su potvrdili pisanje Srpskainfo, u kojem je ukazivano da je prošle godine svega 6 odsto od prikupljenih naknada za šume raspoređeno za one namjene za koje su i predviđene, a 2017. je taj procenat bio svega 4,1 odsto.

Nenamjensko trošenje namjenskih sredstava u ovom slučaju je, tvrde i u TI BiH, više nego očigledno.

– Prema izvještaju revizora, vidljivo je da je svega desetak odsto tog novca investirano u šume. Šta je bilo sa ostalim milionima i kako su potrošeni? To je pitanje za Vladu, resorno ministarstvo i JŠP “Šume RS”, jer to nije prvi put da Vlada namjenska sredstva usmjerava u druge svrhe – poručuju iz ove organizacije.

Pakovanje tendera po meri ponuđača

Revizija centralizovanih javnih nabavki u zdravstvu pokazala je, između ostalog, da su tenderi, sa stanovišta podsticanja konkurentnosti, vrlo diskutabilni. Revizori su utvrdili da je u svega 20 do 30 odsto lotova obezbijeđeno da se nadmeću tri ili više ponuđača, što se smatra minimumom konkurentnosti.

Dakle, u skoro 80 odsto slučajeva na tender se prijavi samo jedan ili dva ponuđača, što, tvrde analitičari, podstiče sumnju da su lotovi “zaključani” odnosno namjerno “spakovani” po mjeri povlaštenih dobavljača.