Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KANALI ZA RASIPANJE MILIONA Kako se arče resursi Srpske u šumama i zdravstvu

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kroz javno preduzeće, koje gazduje najvećim prirodnim blagom RS, šumama, ali i kroz sistem zadužen za zdravlje naroda, odlivaju se desetine miliona KM, utvrdili su revizori.

Osim što su objavljeni istog dana, revizorski izvještaji o centralizovanim javnim nabavkama u zdravstvu, te o upravljanju sredstvima posebnih namjena za šume, pokazali su da je i u jednom i u drugom slučaju bar 70 miliona KM javnog novca potrošeno kako ne treba.

Naime, umjesto da štede zdravstveni novac, centralizovane javne nabavke se, upozorili su revizori, provode bez plana, naprečac i bez prave konkurencije. Tako su od 2016. do 2018, zbog zakašnjelih ili neuspješnih tendera, Fond zdravstvenog osiguranja RS i javne zdravstvene ustanove bile primorane da provedu 1.640 vanrednih postupaka, vrijednih skoro 12 miliona KM, kako bi se premostile nestašice lijekova i medicinskih sredstava. Uz to, pribjegavalo se, kako je navedeno, i drugim “alternativnim rješenjima”.

Iz “Transparensi internešnela BiH” upozoravaju da čak i kad su “planirane” javne nabavke u zdravstvu su, ustvari, narodskim jezikom rečeno, provođene napamet.

– Planiranju javnih nabavki u Fondu zdravstvenog osiguranja RS u iznosu od skoro 400 miliona KM nije prethodio postupak prikupljanja potreba za lijekovima i medicinskim sredstvima od javnih zdravstvenih ustanova – kažu u TI BiH.

Dodaju da to svjedoči o sistemskim problemima u javnom zdravstvu, koje mogu biti pogubne po stanovništvo.

– Loše planiranje i provođenja javnih nabavki u zdravstvu mogu dovesti do rizika po živote i zdravlje ljudi. Zbog toga moramo zahtijevati odgovornost od zdravstvenih profesionalaca i uprave prema trošenju javnog novca – zaključuju u TI BiH.

Da trošenje javnog novca u zdravstvu nije baš racionalno svjedoče i dugovi u Fondu zdravstvenog osiguranja RS i javnim zdravstvenim ustanovama, koji su, kako je ranije za Srtpskainfo potvrdio ministar zdravlja Alen Šeranić, veći od milijardu maraka.

Javni novac se neodgovorno troši i kad su u pitanju “Šume RS”, na što je, prije revizora, ukazivao i naš portal. Naime, u posljednjih pet godina, poslodavci su uplatili 74,1 miliona za zaštitu šuma, od čega je čak 59 miliona ili 80 odsto otišlo – ko zna gdje. Za šumarstvo je od tog novca, utvrdili su revizori, usmjereno 7,9 miliona, a za druge namjene vezane za šume dodatnih 7,2 miliona KM. Ostalo se “utopilo” u budžetu RS.

Foto: Shutterstock

Revizorski nalazi su potvrdili pisanje Srpskainfo, u kojem je ukazivano da je prošle godine svega 6 odsto od prikupljenih naknada za šume raspoređeno za one namjene za koje su i predviđene, a 2017. je taj procenat bio svega 4,1 odsto.

Nenamjensko trošenje namjenskih sredstava u ovom slučaju je, tvrde i u TI BiH, više nego očigledno.

– Prema izvještaju revizora, vidljivo je da je svega desetak odsto tog novca investirano u šume. Šta je bilo sa ostalim milionima i kako su potrošeni? To je pitanje za Vladu, resorno ministarstvo i JŠP “Šume RS”, jer to nije prvi put da Vlada namjenska sredstva usmjerava u druge svrhe – poručuju iz ove organizacije.

Pakovanje tendera po meri ponuđača

Revizija centralizovanih javnih nabavki u zdravstvu pokazala je, između ostalog, da su tenderi, sa stanovišta podsticanja konkurentnosti, vrlo diskutabilni. Revizori su utvrdili da je u svega 20 do 30 odsto lotova obezbijeđeno da se nadmeću tri ili više ponuđača, što se smatra minimumom konkurentnosti.

Dakle, u skoro 80 odsto slučajeva na tender se prijavi samo jedan ili dva ponuđača, što, tvrde analitičari, podstiče sumnju da su lotovi “zaključani” odnosno namjerno “spakovani” po mjeri povlaštenih dobavljača.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO