Banjaluka

"KAO DA VAM JE IŠČUPAN DIO TIJELA" Majke 12 zvjezdica neutješne i poslije 28 godina (FOTO,VIDEO)

Svakog 22. maja javnost zaplače za 12 nedužnih beba, koje su izgubile život zbog nedostatka kiseonika, ali njihove majke suzu proliju svaki dan. Od smrti tek rođene djece prošlo je 28. godina.

"KAO DA VAM JE IŠČUPAN DIO TIJELA" Majke 12 zvjezdica neutješne i poslije 28 godina (FOTO,VIDEO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Majke Dušanka Đukić, Živka Knežević, Fatima Dedić, Željka Tubić, Zilha Murica-Delić, Safeta Medić, Nađa Puška, Dragoslava Marić, Milena Sandić, Dragica Komljenović, Majda Đuran i Grozda Rauš, nisu znale za nacionalnost, one su prošle istu gologotu.

Bila mi je prva beba, svakom se djetetu majka raduje, ali prvom posebno. Najteže mi je bilo kada sam izlazila iz bolnice, sve majke nosile su svoje bebe, a ja praznih ruku. Kao da vam je neko iščupao dio tijela koji više ne može da izraste – potresne riječi majke Milene Sandić, zabilježili smo prije nekoliko godina, ali one i sada odzvanjaju istom jačinom. Milena je kćerkicu Dijanu rodila sa sedam mjeseci, međutim djevojčica je živjela samo dva dana.

Neophodan kiseonik nije mogao biti dopremljen kopnom u Banjaluku zbog neprijateljskih okruženja, kao ni vazdušnim putem zbog odluke Savjeta bezbjednosti da zabrani let nad BiH. Kiseonik za djecu nije dostavljen i pored brojnih apela i činjenice da su zvaničnici međunarodnih humanitarnih organizacija bili upoznati o teškoj situaciji. Smrt banjalučkih zvjezdica, poraz je moderne civilizacije.

Velika tragedija nije samo porodični gubitak, za ugašenim životima tuguje cijela Srpska. Bebe su nastradale od maja do juna 1992. godine, ali 12 zvjezdica vječno će sijati, kao i sjećanje na njih. Ipak, majke polako gube nadu da će iko odgovarati za smrt njihove djece u inkubatorima.

Na spomenik “Život” posvećen 12 beba, danas su položeni vijenci.

– Iako je prošlo 28 godina, bol za našom djecom nije manja, a tuga zbog činjenice da takav zločin bez presedana nije kažnjen sve je veća- rekla je Srni majka Željka Tubić i sekretar udruženja “12 beba”.

Ona je danas naglasila da bi stradanje 12 nedužnih beba 1992. godine, u tadašnjem Kliničko-bolničkom centru u Banjaluci, trebalo da bude uvršteno u udžbenike i da bude nauk za buduće generacije o strahotama rata koji nema milost ni za koga i o žrtvama koje su majke tada podnijele.

Pročitajte još

– Prije tri godine je bilo riječi o tome da će ovaj događaj biti uvršten u knjige i istorijske čitanke za osnovce, ali mislim da to još nije urađeno. Nadam se da će se u skorije vrijeme i to desiti, jer se mora znati šta se dogodilo na ovim prostorima- poručila je Tubićeva.

Vojska Republike Srpske je, nakon ovog tragičnog događaja, probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom.

Ovaj svijet napustilo je tada 12 beba, trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Datum 22. maj uvršten je u kalendar značajnih datuma u Srpskoj, a majke proglašene civilnim žrtvama rata.