Svijet

KAO ISPOMOĆ U BOLNICAMA ANGAŽUJU STUDENTE Zdravstveni sistem u Hrvatskoj pred PUCANJEM

Zdravstveni sistem u susjednoj Hrvatskoj je preopterećen te se mnogi odjeli u bilnicama zatvaraju, primaju se samo hitni pacijenti, a za pomoć osoblju se angažuju i studenti.

KAO ISPOMOĆ U BOLNICAMA ANGAŽUJU STUDENTE Zdravstveni sistem u Hrvatskoj pred PUCANJEM
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Kako je navedeno, Ogulinska bolnica je prestala primati sve pacijente, osim hitnih, a u Brodsko-posavskoj županiji broj hospitalizovanih s korona virusom se utrostručio u posljednje dvije sedmice.

Ništa bolja situacija nije ni u Osijeku gdje se broj zaraženih ili izolovanih medicinskih sestara popeo na 100, a broj pacijenata na respiratoru porastao za 60 posto. I Karlovačka bolnica je ostala bez 10 posto ukupnog kadra i razmišlja se o angažovanju penzionisanih ljekara.

Navedeni podaci ukazuju na to da zdravstveni sistem u Hrvastkoj doslovno “puca”, što potvrđuju i brojevi hospitalizovanih pacijenata. Naime, u subotu je na bolničkom liječenju bila 731 osoba, da bi u nedjelju taj broj porastao na 825, piše Jutarnji.

– Pred zdravstvenim sistemom je sve veći izazov jer se povećava i broj teških pacijenta kojih je samo juče na respiratoru bilo 58. U KB Dubrava juče se liječilo 226 pacijenta ili 26 više nego prethodnog dana, što pokazuje da se bolnice vrlo brzo pune – rekao je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

Beroš je dodao da je to razlog što će ove sedmice početi uspostavu tercijarnog centra u zagrebačkoj Areni u kojoj će raditi zdravstveni radnici iz drugih bolnica te naglasio da će to značiti da će se u ustanovama iz kojih će dolaziti ljekari i medicinske sestre raditi u smanjenom kapacitetu.