Društvo

KAPACITETI SKORO POPUNJENI Dr Stevanović: Trećina oboljelih ima TEŠKU KLINIČKU SLIKU i mora u bolnicu

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je danas da su bolnički kapaciteti u Beogradu za prijem kovid pacijenata gotovo popunjeni, kao i kovid bolnica u Pančevu, koja je, takođe, otvorena za prijem pacijenata iz Beograda.

KAPACITETI  SKORO POPUNJENI Dr Stevanović: Trećina oboljelih ima TEŠKU KLINIČKU SLIKU i mora u bolnicu
Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Nakon sjednice Kriznog štaba, Stevanović je rekao da se pacijenti iz Beograda upućuju u bolnice u Požarevcu i Smederevu, ali koje, ističe, polako postaju pune.

Zbog toga je apelovao na građane Srbije da se pridržavaju epidemioloških mjera, nose maske, drže distancu i smanje kontakte, kako bi bilo dovoljno prostora za liječenje svih pacijenata, piše Kurir.

Ističe da samo Infektivna klinika, kao jedno od četiri trijažna mjesta u gradu, izvrši za 24 časa oko 350 pregleda, te naglasio da trećina pacijenata koja se pregleda zahtijeva bolničko liječenje zbog teške kliničke slike.

Trećina bolesnika zbog teške kliničke slike mora odmah u bolnicu i najveći broj njih zahtijeva kiseonik, što je nemoguće sprovesti u ambulantnim uslovima ili u nekim privremenim bolnicama. To je razlog zašto su nam bolnički kapaciteti maksimalno rastegnuti – rekao je Stevanović i dodao da se u bolnicama ubacuju i pomoćni kreveti.

Ukazao je i da se jedan dio od dvije trećine pacijenata, koja bude puštena kući posle pregleda u trijažnoj ambulanti, ponovo se vraća u bolnicu, zbog pogoršanja stanja.

– Bez pridržavanja mjera, za neke nećemo imati mjesta ili ćemo morati da ih transportujemo na desetine kilometara od Beograda kako bi bili zbrinuti – naglasio je Stevanović.

Naveo je da je u planu da bolnice u Čačku i Šapcu uđu u kovid sistem, kako bi podržale lokalnu situaciju, ali ako se popune kapaciteti u Beogradu, i pacijenti iz prestonice biće upućivani tamo.

U ovom talasu, dodaje on, klinička slika je teža pa je samim tim teži i oporavak, koji, kaže Stevanović, traje od dvije do četiri i više nedjelja.

– Samim tim duže zahtijeva i bolničke kapacitete, što maksimalno opterećuje zdravstveni sistem i radnike – rekao je Stevnović.

Navodi da ima veliki broj mladnih i srednjovječnih pacijenata sa srednje teškom ili teškom klničkom slikom i nešto malo starijih pacijenata.

To pokazuje, dodaje on, da se starije osobe mnogo više čuvaju i da oni koji su se inficirali njima su virus prenijeli članovi porodice.

On napominje da samo dvije bolnice u Beogradu rade u “nekovid” sistemu, a to su VMA i KCS.

Naglasio je da će mjere koje se uvode u Beogradu “kupiti vrijeme” da se bolnički kapaciteti oslobode, ali ističe da se širenje virusa ne može spriječiti i da se ne mogu napraviti rezultati ako više od 90 odsto građana ne poštuje mjere i nosi maske.