Fudbal

KATAR MISLIO NA SVE Poznata sudbina stadiona na kojima se igrao Mundijal

Sedam dana je prošlo od završetka Mundijala u Kataru, po mnogima jednog od najspektakularnijih u istoriji.

KATAR MISLIO NA SVE Poznata sudbina stadiona na kojima se igrao Mundijal
FOTO: GEORGI LICOVSKI/ EPA

Sa 172 gola na 64 utakmice (2,68 po meču), ovaj je bio najefikasniji u istoriji, a s nešto više od 3,4 miliona gledalaca na stadionima bio je treći najgledaniji turnir od 1930. godine. Igralo se na osam sjajnih stadiona, od kojih je svaki imao svoju, vrlo interesantnu priču. Od preko 200 milijardi eura, koliko je koštala organizacija najskupljeg mundijala u istoriji, Katar je uložio “samo” 6,5 miliona. objavile su podgoričke Vijesti.

Izgrađeno je sedam novih i potpuno renoviran jedan objekat. Kada su pravili stadione, organizatori su vodili računa o njihovoj održivosti – željeli su, po svaku cijenu, da velelepni objekti izbjegnu sudbinu “bijelih slonova” – stadiona na kojima nema ko da igra, na koje nema ko da dolazi i čije je održavanje preskupo – neodrživo. Zato je za svaku od izgrađenih arena postojao jasan plan – šta nakon Mundijala.

Jedini stadion koji je postojao u Kataru i prije Svjetskog prvenstva, ali je do temelja renoviran, bio je simpatični “Kalifa” – i jedini je koji će nakon Svjetskog prvenstva ostati u sadašnjem obliku. Svi ostali stadioni biće ili prenamijenjeni ili će smanjiti kapacitet, a neki će potpuno – nestati. Na njima će se još sljedeće godine igrati Azijski kup, a nakon toga se na većini stadiona fudbal više uopšte neće igrati.

Katar se hvali da su svi stadioni izgrađeni od materijala koji može da se kvalitetno reciklira i koristiti za izgradnju drugih objekata. Takav je slučaj sa Lusailom, najvećim i najskupljim stadionom.

FOTO: RONALD WITTEK/EPA
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Spektakularna arena koja ima oblik ručno rađene arapske činije će nakon Azijskoga kupa postati stambeno-poslovni kompleks u kojem će biti šoping-centar, škola, bolnica i brojni drugi sadržaji, a najviši red tribina pretvoriće se u terase. Igraće se i dalje fudbal, ali na objektu kapaciteta 20 hiljada sjedećih mjesta, umjesto sadašnjih 90.

Arena Al Bajt u Al Koru, na sjeveru Katara, gdje je Francuska tukla Englesku i Maroko za prolaz u finale Svjetskog prvenstva, više neće biti korišćena u fudbalske namjene.

Atraktivni krov, koji podsjeća na tradicionalni šator katarskih nomada, biće potpuno uklonjen, a stadion će biti prenamijenjen u bolnicu za sportsku medicinu, hotel s pet zvjezdica i, naravno, šoping-centar.

Neobični stadion “974”, koji je izgrađen od isto toliko brodskih kontejnera – kao počast prekookeanskoj trgovini, jedna od najljepših priča svjetskog prvenstva, biće u potpunosti rasklopljen.

Kako se nakon osmine finala na prvom i jedinom rasklopnom stadionu na svijetu više nije igrao fudbal, organizatori su odmah krenuli u “akciju” rasklapanja. Stadion će, u djelovima, naravno brodovima, biti preseljen u Urugvaj, gdje će biti ponovo sastavljen i služiće kao jedan od nosilaca kandidature za Svjetsko prvenstvo 2030, koje žele da organizuju Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj.

Kapacitet Stadiona “Ahmad Bin Ali”, takozvane “pustinjske arene”, biće prepolovljen – sa 40 na 20 hiljada mjesta i predat na korišćenje klubu Al Rajanu, jednom od najpoznatijih u katarskoj Stars ligi.

Sličnu sudbinu doživjeće “Al Janub”, stadion sa najljepšim krovom, koji će biti predat Al Vakri, baš kao i “Al Tumama” (arapska kapa). Prosječna gledanost katarske Stars lige je nešto veća od hiljadu gledalaca po meču, ostaje da se vidi da li će Svjetsko prvenstvo barem malo popularizovati fudbal.

I kapacitet “Edukejšn sitija” biće smanjen (sa 40 na 20 hiljada) i ta arena biće predata katarskom Nacionalnom univerzitetu. Biće domaćin univerzitetskim sportskim takmičenjima kao i drugim kulturnim i muzičkim događajima.

”Kalifa internešnl” jedina, dakle, nastavlja da diše punim mundijalskim jedrima. Stadion kapaciteta 45 hiljada mjesta i dalje će biti domaćin utakmicama reprezentacije, kao i atletskim mitinzima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije