Društvo

KATASTROFA! U BiH svako drugo dijete nije primilo vakcine protiv najtežih zaraznih bolesti

Stopa vakcinisane djece u BiH posljednjih godina je smanjena, tako da je samo 58 odsto primilo prvu dozu vakcine protiv morbila, a 52 odsto prvu buster dozu vakcine protiv difterije, tetanusa i dječje paralize, saopšteno je iz Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Majka s bebom kod doktora
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Stopa vakcinisane djece u BiH znatno je ispod preporučenih 90 do 95 odsto.

Obilježavanje Proširenog programa imunizacije, globalne inicijative pokrenute 1974. godine za proširenje dobrobiti osnovnih vakcina koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, počinje tokom ovogodišnje Evropske sedmice imunizacije.

Specijalni predstavnik Kancelarije SZO za BiH Ervin Koreman izjavio je da vakcine ostaju najjače sredstvo protiv ozbiljnih oboljenja uzrokovanih zaraznim bolestima, koja ponekad imaju smrtni ishod.

Pročitajte još

– Zemlje su posvećene postizanju nivoa vakcinacije od 90 do 95 odsto kako bi zaštitile svoju populaciju formulisanjem sveobuhvatnih politika imunizacije i prilagođavanjem usluga potrebama pojedinaca i zajednica. SZO će nastaviti da podržava te napore za dobrobit svih nas – rekao je Koreman.

Kancelarija SZO u BiH, u saradnji sa Unicefom i uz podršku EU i USAID-a, kontinuirano pomaže zdravstvenim vlastima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu na unapređenju i provođenju redovnih programa imunizacije, kao i za uvođenje nove vakcine protiv HPV-a.

U saopštenju se ističe da je Kancelarija SZO za BiH podržala program nadoknade propuštenih doza vakcine od čega je koristi imalo više od 7.000 djece uzrasta od jedne do sedam godina, koja su primila jednu od propuštenih doza.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu