Hronika

KAUCIJA 330.000 EVRA Sina biznismena koji je gliserom usmrtio ženu PUŠTEN IZ ZATVORA

Tinejdžer M. S. (17), sin srpskog biznismena, osumnjičen da je 11. jula kod Budve, upravljao gliserom i skrivio nesreću u kojom je stradala Maja Šljivančanin (31) pušten je iz pritvora nakon što je njegova porodica ponudila jemstvo od 330.000 evra.

KAUCIJA 330.000 EVRA Sina biznismena koji je gliserom usmrtio ženu PUŠTEN IZ ZATVORA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Maloljetnik je prekjuče napustio spuški pritvor, a sudija kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević naveo je da je sud istovremeno tinejdžeru odredio mjeru nadzora zabranu napuštanja boravišta opštine Budva.

Suđenje mu je zakazano za 26. avgust, ali kako je optuženi maloljetan biće zatvoreno za javnost. Vijesti navode da je u optužnom prijedlogu protiv 17-godišnjaka navedeno da je pomorsku nesreću u kojoj je poginula Šljivančanin, a povrijeđen Stanišić, izazvao iz nehata. Maloljetni, ukoliko bude osuđen, na osnovu međunarodnog prava, zahtijevati da kaznu izdržava u svojoj domovini, ovom slučaju Srbiji.

Tinejdžer, rođen u Novom Sadu, koji bi trebalo u septembru da postane maturant jedne beogradske gimnazije, u momentu nesreće bio je skiper gliser na kome je bilo još sedam osoba. Mediji su pisali da su se njegov gliser i barka kretali od ostrva Sveti Nikola ka Jazu. Iz za sada neutvrđenih razloga, možda i zbog neprilagođene brzine od oko 23 čvora na sat, gliser, dugačak skoro 12 metara, udario je u tri puta kraću barku, koja se prepolovila i potonula.

Stanišić je pokušao da pomogne svojoj vjerenici, ali nije uspio u tome.

Navodno da su svih osmoro putnika, neposredno prije nesreće, nalazili na krmi, zbog čega je pramac plovila, najvjerovatnije, bio podignut što je smanjilo vidno polje 17-godišnjaku koji je upravljao jakim motorom. Niko od saputnika M. S. nije povrijeđen u nesreći.

Osumnjičeni mladi skiper je odmah priveden. Na saslušanju, kome su prisustvovali i maloljetnikov otac, inače vlasnik glisera i predstavnik Centra za socijalni rad, navodno je rekao da nije vidio barku ispred sebe.

Tada je ispričao i da je upravljao gliserom koji je u vlasništvu njegovog oca, kao i da je prošlog ljeta dobio dozvolu za upravljanje čamcem, koju mu je izdala Lučka kapetanija Kotor.

U Crnoj Gori, prema zakonu, dozvolu za plovilo do 12 metara dužine može da dobije osoba sa napunjenih 16 godina.

Poginula kćerka bivšeg gradonačelnika Žabljaka

Maja Šljivančanin bila je zaposlena u Sektoru kriminalističke policije Crne Gore. Njen otac Isailo, bio je načelnik Centra bezbjednosti Žabljak, a zatim, kao kadar Demokratske partije sovijalista i gradonačelnik te opštine.