Svijet

“KAŽEM VAM, PRED NOSOM NAM JE” Sve više mladih Amerikanaca vjeruje da je ZEMLJA RAVNA

Samo 66 odsto mladih Amerikanaca, između 18 i 24 godine starosti, vjeruje da je Zemlja okrugla, dok ostali misle da je ravna ploča.

“KAŽEM VAM, PRED NOSOM NAM JE” Sve više mladih Amerikanaca vjeruje da je ZEMLJA RAVNA
FOTO: WIKIPEDIA

Istraživači smatraju da je, bez obzira na to što je današnjica vrijeme naučnih dostignuća i interenta, ovakava situacija moguća, prije svega, zbog uticaja poznatih zvijezda iz svijeta zabave i sporta na mlade.

Sve više mladih u SAD vjeruje u teoriju zavjere da je Zemlja ravna ploča, a nova studija koju je napravio “Jugov” otkriva da, što su učesnici istraživanja mlađi to više sumnjaju u davno ustanovljenu činjenicu da je Zemlja okrugla.

Oko 76 odsto ispitanika u dobi od 25 do 35 godina misli da je planeta okrugla, a njih 82 odsto u dobi od 35 do 44 godine ističe da su uvijek vjerovali da je Zemlja okrugla.

Studija uočava vezu između onih koji vjeruju da je Zemlja ravna ploča i religije, a teorija zavjere je, možda, “uhvatila trenutak” zahvaljujući slavnim ličnostima i internetu.

Tokom posljednjih nekoliko godina, slavne osobe kao što je muzičar Fader Džon Misti, reper B.o.B. i igrač NBA lige Kari Irving podržavaju teoriju o Zemlji kao ravnoj ploči.

Misti je u svom govoru kada je primao nagrdu “Gremi” pozdravio internet stranicu koja se bavi teorijama zavjere, a košarkaš Irving je prošle godine izjavio da je pobornik teorije ravne Zemlje.

– Kažem vam, pred nosom nam je. Lažu nas – objavio je on “Tviteru” na početku ove godine.

Još 2015. godine reper B.o.B. počeo je da piše na “Tviteru” o tome kako je Zemlja ravna: “Bez obzira na to koliko smo visoko, horizont je uvijek u nivou očiju”.

Ostale “zvijezde” koje podržavaju teoriju o Zemlji kao ravnoj ploči su Tila Tekila, te NFL igrač DŽeno Smit.