Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“KAZNA MORA IMATI VIJEK TRAJANJA” Stručnjaci o inicijativi ministra za uvođenje DOŽIVOTNOG ZATVORA

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Pravni stručnjaci podržavaju inicijativu pooštravanja krivičnih sankcija za najbrutalnije izvršena krivična djela, koja je potaknuta stravičnim ubistvom Lane Bijedić, ali su mišljenja podijeljena u vezi sa rokom njihovog trajanja.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić, formirao je radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena, starijih i nemoćnih osoba. Nije isključeno ni uvođenje doživotne kazne zatvora.

Prema postojećem Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, za najteža krivična djela nije predviđen doživotni zatvor, već maksimalne kazne.

Advokat Damir Alagić smatra da sankcija mora imati svoj vijek trajanja pa makar taj vijek bio 150 godina.

– Protivnik sam bilo kakvih sankcija koje nemaju vrijeme kada one ističu. Sigurno je potrebno pooštriti sankcije, na način da se one jedna na drugu dovezuju, ili na neki drugi način. U tom slučaju, kazna ne bi bila doživotna, ali bi bila 150 godina. Zbog toga smatram da svaka sankcija mora imati vrijeme trajanja predviđeno za određeno krivično djelo – rekao je Alagić za Klix.

Navodi kako je intencija kod donošenja svih zatvorskih sankcija da pruže šansu osuđeniku, u smislu da zatvor ne bude svrha sam sebi, nego mogućnost vraćanja i integracije u društvo.

– Sve ono ostalo što se ne može vratiti na način da može biti integracija u društvo, to je stvar drugih ustanova, prvenstveno medicinskih. Po meni normalan čovjek vrlo rijetko može počiniti tako neko gnusno ubistvo, trostruko, ili nešto slično. Tu je ipak riječ o poremećenim ličnostima – ocijenio je Alagić.

Pravni stručnjak Nurko Pobrić poručuje kako je sa stajališta Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda doživotna krivična sankcija dopuštena.

– Zabranjena je samo smrtna kazna. Stvar je ocjene jedne zemlje s obzirom na to koliki je stepen kriminaliteta, posebno kada je riječ o teškim krivičnim djelima. Ubistvo Lane Bijedić je nesumnjivo teško krivično djelo. U tom kontekstu bi bilo legitimno promatrati taj prijedlog. Ja bih bio više “za” uvođenje doživotne kazne zatvora nego “protiv” – kazao je Pobrić za Klix.

Podsjeća kako je smrtna kazna bila previđena u ranijim krivičnim zakonima, ali da se rijetko donosila.

– Bilo bi dobro ukoliko bi postojalo krivično zakonodavstvo koje bi, u nekoj simbolici, predstavljalo prijetnju u preventivnom smislu svim potencijalnim počiniocima teških krivičnih djela, kao što je svirepo ubistvo koje se nedavno desilo – zaključio je Pobrić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO