Biznis

Kazna zbog podrške Rusiji: EU uvela sankcije za 19 kineskih kompanija

Evropska unija uvela je sankcije za 19 kineskih kompanija s ciljem kažnjavanja onoga za šta Zapad vjeruje da je podrška Pekinga ruskom ratu u Ukrajini.

zastava EU, Evropska unija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Na listi objavljenoj u Službenom listu EU nalazi se nekoliko firmi sa sjedištem u Hong Kongu, kao i dva globalna “satelitska” diva. Paket sankcija protiv Rusije dodao je 61 novu firmu na popis subjekata optuženih za direktno “podržavanje ruskog vojno-industrijskog kompleksa” u ratu u Ukrajini, čime se ukupan broj firmi popeo na 675.

Te su firme sada podložne drastičnim ograničenjima prodaje robe i tehnologije dvojne namjene koja bi se mogla koristiti za poboljšanje obrambenog i sigurnosnog sektora Rusije. Kina odbacuje optužbe Zapada da podržava rusku vojnu kampanju.

Među novim firmama na popisu sankcionisanih dva su glavna igrača u kineskoj satelitskoj industriji uključena u prodaju satelita i satelitskih snimaka ruskoj plaćeničkoj skupini Vagner, prenosi SEEbiz.

Pročitajte još

U oktobru je istraga AFP otkrila da je Vagner 2022. potpisao ugovor vrijedan više od 30 miliona dolara s kineskom firmom Beijing Yunze Technology Co Ltd za nabavku dva satelita i korištenje njihovih slika. Ugovor je potpisan u novembru 2022, više od pola godine nakon invazije Moskve na Ukrajinu u kojoj je Vagner grupa, predvođena svojim osnivačem Jevgenijem Prigožinom, odigrala ključnu ulogu na bojnom polju.

Dva satelita visoke rezolucije pripadala su Chang Guang Satellite Technology, vodećoj globalnoj satelitskoj firmi koja je dodana na popis sankcija EU. Još jedna firma na listi sankcija je Head Aerospace Technology, koja prodaje satelitske snimke i stavljena je na listu sankcija SAD 2023. godine zbog snabdijevanja Vagner grupe.

Čak i ako Kina ne isporučuje oružje direktno Rusiji, SAD i Evropa je optužuju da prodaje komponente i opremu moskovskoj vojnoj industriji. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Jian odbacio je tvrdnje kao “lažne informacije”.

Firme sa sjedištem u Rusiji čine oko polovinu od 61 subjekta koji su u ponedjeljak dodani na popis EU. Uz 19 kineskih firmi, dodano je i devet iz Turske, dvije iz Kirgistana te po jedna iz Indije, Kazahstana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi portal Biznis.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu