Hronika

KERBER O STRAVIČNOM UBISTVU PSA "Nažalost, nismo iznenađeni, ali je svaki slučaj SVE BOLESNIJI"

Iz Udruženja za zaštitu životnja najavljuju da će do kraja sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv Ane L. koja je pred očima djeteta udavila psa kanapom.

KERBER O STRAVIČNOM UBISTVU PSA "Nažalost, nismo iznenađeni, ali je svaki slučaj SVE BOLESNIJI"
FOTO: SCREENSHOT FACEBOOK

Ovaj jezivi slučaj desio se u Kozarskoj Dubici, a sve su zabilježile kamere, nakon čega je snimak i objavljen na društvenim mrežama.

Obavijestili smo Centar za socijalni rad iz Dubice, policijsku stanicu u Prijedoru koji će obaviti svoj dio posla i podnijeti izvještaj Okružnom tužilaštvu. Iskreno se nadam da će počinilac dobiti zasluženu kaznu – poručuje Goran Milojević iz „Kerbera“.

Pročitajte još

U ovom udruženju su se do sada susretali sa brojnim primjerima zlostavljanja životinja širom BiH, zbog čega, kažu, nažalost nisu iznenađeni ni ovim slučajem.

– Zlostavljanje i ubijanje životinja nije u porastu, niti je u stagnaciji, konstantno se dešava, samo je pitanje kada će izaći u javnost. Svaki slučaj je sve bolesniji i bolesniji. Ovaj put su nadzorne kamere sve snimile, a inače se sve zataška i prikrije. Nadamo se da će Okružno tužilaštvo Prijedor uraditi svoj dio posla kako treba – ističe Milojević.

On naglašava da je zakon jako dobro uredio ovu oblast, propisane su kazne, ali je, upozorava, problem što je malo ko osuđen za mučenje životinja. Ako je i bio osuđen, to su uglavnom bile blage kazne, novčane ili uslovne.

Podsjetimo, Dragan A, koji je objavio uznemirujući snimak i fotografije na Facebooku, u nedjelju je napisao sljedeće:

– Ana L. je juče oko 17 ubila ni krivu ni dužnu kuju u našem voćnjaku pred očima svog djeteta. U videu možete vidjeti kako nije bila samoodbrana od psa, već ju je dozvala s hranom i zavezala špagu oko vrata, odvukla do ograde, zatim je zavezala kuju visoko za ogradu i stegla špagu da se udavi. Pas nije ni lajao niti je pokazivao bilo kakav vid nasilja, pa se stvarno pitam kako neko ima srca ubiti životinju ovako hladnokrvno pred očima svog djeteta – upitao se on.

Prema saznanjima Kerbera, Ana L. je priznala da je ubila psa i to jer je životinja navodno napadala njeno dijete.

– Na snimku se međutim vidi da pas nikoga ne napada, već da ga je ona namamila hranom i odvukla. Žao mi je što je riječ o jednom medicinskom radniku, da se tako ponaša – zaključio je Milojević.

Poručio je još jednom građanima, da ukoliko imaju problem sa nekim psom, u pomoć pozovu Komunalnu policiju, veterinarsku inspekciju ili udruženja koja će reagovati u skladu sa svojim mogućnostima.

– Ne smije niko na ovakav način da zlostavlja i ubija životinje – poručuju iz „Kerbera“.

Prihvati notifikacije