Svijet

KIJEV SPREMAN ZA RAZGOVOR Zelenski: Prisiliti Rusiju na istinske mirovne pregovore

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski poručio je da je od vitalnog značaja da Rusija učestvuje u, kako je naveo, istinskim mirovnim pregovorima.

KIJEV SPREMAN ZA RAZGOVOR Zelenski: Prisiliti Rusiju na istinske mirovne pregovore
FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA

On je naglasio da ova zemlja ima destabilizujući uticaj, po nizu pitanja uključujući i klimatske promjene.

U video obraćanju u ponedjeljak Zelenski je osudio destabilizujući uticaj Rusije u trenutku kada se svijet suočava sa ratnom, energetskom i prehrambenom krizom i, kako je nazvao, uništavanjem međunarodnih odnosa kakve poznajemo, prenosi Rojters.

Pročitajte još

On je poručio i da klimatska agenda stvarno trpi, i da ne može da bude stavljena na čekanje.

– Dakle, svako ko je ozbiljan u vezi sa klimatskim planom mora takođe da bude ozbiljan u potrebi da se odmah zaustavi ruska agresija, povrati naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore – rekao je Zelenski.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak izjavio je u ponedjeljak da Kijev nikada nije odbio da pregovara sa Moskvom i da je spreman za razgovore sa budućim ruskim liderom, ali ne i sa Vladimirom Putinom.

Vašington post je tokom vikenda objavio da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ohrabruje ukrajinsko rukovodstvo da signaliziraju otvorenost za razgovore, navodi Rojters.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije