Kultura

Kiki Lesendrić o četvrtom solo albumu: Imao sam sjajne saradnike, od Dinkića do Blisa

Popularni kompozitor i pjevač Kiki Lesendrić, osamdesetih godina predvodnik kultne grupe „Piloti“, nastupio je nedavno u Banjaluci na Kastel Rok festu.

Kiki Lesendrić o četvrtom solo albumu: Imao sam sjajne saradnike, od Dinkića do Blisa
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Poslije dvijehiljadite počeo je solo karijeru, tokom koje je završio i četvrti studijski solo album „Mali tragovi na nebu“.

– Neke pjesme su još iz 2002. godine, na primjer baš ta naslovna. Imao sam muziku, ali ne i riječi. Onda su se odnekud riječi same pojavile. Ploču sam počeo da snimam u Melburnu, a završio sam je ovdje, u mom studiju. Ona je logičan nastavak mojih prethodnih albuma. Žao mi je što za nekoliko pjesama sa ovog albuma Đole Balašević nije napisao tekstove, a htio je. Zadnju pjesmu koju sam snimio i otpjevao prije neki dan je kompozicija Mlađana Dinkića, s kojim nastavljam odličnu saradnju. Na albumu mi je pomoglo dosta vrhunskih muzičara, a jedan od njih je Brendon Blis, čovjek koji sada svira orgulje sa „Deep Purple“ – priča Lesendrić za Srpskainfo.

Na novom albumu ima pregršt lijepih nostalgičnih balada.

– Snimio sam neke pjesme kao posvete ljudima čiji rad visoko cijenim. Na primjer, u jednoj pjesmi govorim o Džonu Lenonu, koji mi je bio veliki uzor, a uspjeli smo da kroz muzičku matricu nekako provučemo njegov glas iz pjesme „Imagina“. Naročito volim pjesmu „Sinovi Garsije Lorke“. Lorka je za mene uvijek bio neko ko je zračio ciganskom slobodom. Kada sam sa suprugom Ljiljom boravio u Andaluziji, obišli smo neka mjesta gdje je boravio Lorka. Imam ideju da za neke pjesme uradim spotove u Sevilji – najavljuje Kiki.

U vrijeme korone nije bilo nastupa, ali je vrijedno radio na svom albumu. Sarađivao je i sa inostranim zvijezdama.

Pročitajte još

– Od perioda korone nismo svirali toliko puno kao što smo ranije. Ja sam se protekle dvije godine zaista fokusirao na rad na novom albumu. U Hrvatskoj mi je u međuvremenu objavljen album najvećih hitova „Pilota“.   Radio sam kompletan album britanskoj operskoj pjevačici Sali Munro. To mi je bio izazov, jer je u pitanju klasična muzika. Napisao sam muziku, pa su raspisani aranžmani za veliki simfonijski orkestar, koji je u Londonu snimio sve numere. Jako sam ponosan na to djelo, jer zvuči potpuno vanvremenski. Muzičari iz Evrope i svijeta su mi čestitali na uzbudljivoj muzici. Radim ponovo sa grčkim pjevačima; sada je to Jorgos Mazanakis, jedan od njihovih vrhunskih interpretatora nove generacije. Strašan pjevač zaista. Grci u posljednje vrijeme imaju problem s nedostatkom autora, mladi kompozitori se okreću elektronici i drugačijem zvuku – dodaje Kiki.

Da je jedan od naših najuspješnijih kompozitora govori i činjenica da ima preko 600 fonograma prijavljenih u organizacijama koja štite autorska prava kompozitora i tekstopisaca.

– Ja u Sokoju imam prijavljenih skoro 600 kompozicija i mnoge su postale popularne. Prošlo je više od 40 godina od kako sam objavio prvu pjesmu. Engleski PRS štiti moju muziku za cijeli svijet, kad pogledam izvještaje, zaista sam iznenađen gdje se sve vrte moje stare pjesme. Kao autor mogu reći da sam zaista zadovoljan svojom karijerom – kaže na kraju razgovora za Srpskainfo Kiki Lesendrić.

Prihvati notifikacije