Društvo

Kilometre gazi sa lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka Dušica krenuli su u humanitarnu misiju 10. juna iz Novog Sada, a cilj im je da za mjesec dana pješke stignu do manastira Ostrog.

Majka i sin krenuli do manastira Ostrog
FOTO: RINA

Prešli su nešto manje od pola puta i trenutno se nalaze u Čačku.

– Ovo hodanje koje je naravno mnogo više od običnog koračanja do manastira Ostrog sam posvetila svom sinu, i zaista mislim da svaki čovjek dođe u tu fazu u životu kada poželi da uradi tako nešto, možda malo radikalno i možda ljudima koji gledaju sa strane to izgleda čak i čudno, ali to se rodilo iz dubine majčinskog srca, da za svog sina koji ima autizam, odemo zajedno do manastira Ostrog i da se poklonimo našoj svetinji – kaže Dušica Jaćimović, majka sedamnaestogodišnjeg Veljka, prenosi Blic.

Ali Dušica i Veljko osim ličnog podviga imaju još jedan plemenit cilj, da svojim pješačenjem pomognu gradnju Centra za autizam u Bačkom Gradištu.

– Uspjeli smo da završimo manji objekat koji će funkcionisati kao neka vrsta dnevnog boravka, a zapravo će roditelji moći da ostave djecu i na dva, tri dana, po potrebi čak i duže. Čeka nas izgradnja glavnog objekta za koji smo završili temelje i koji je dosta veći, gdje će kad sve bude završeno, moći da živi oko 40 korisnika, odraslih osoba sa autizmom o kojima nema ko da brine – ističe Dušica.

Pročitajte još

Na ovom ne tako lakom hodočašću, po visokim temperaturama Veljko je pravi delija koji kilometre gazi sa nevjerovatnom lakoćom.

majka i sin krenuli do manastira Ostrog
FOTO: RINA

– Iako sam ja imala malo straha s obzirom na to da on ne razumije smisao svega, on ima toliko energije i on nam u stvari određuje tempo, tako da uglavnom ja kaskam za njim, ali u suštini bitno je to da njemu pješačenje ne pada teško – kaže Dušica.

Na putu od Novog Sada do manastira Ostrog Veljko i Dušica naišli su na mnoge dobre ljude, ali s obzirom na snagu i veličinu njihovog podviga, mnogi bi mogli i da se postide.

– Veoma je dirljivo to što su nam na račun udruženja sredstva uplaćivala fizička lica, onoliko koliko ko može, ali interesantno je to da nijedna firma ili kompanija još uvijek nije ništa uplatila – rekla je Dušica.

Veljko nije verbalan, ali nam je svojim gestovima, ponašanjem, osmjesima i poljupcima pokazao da ima dušu veliku kao ovo njegovo hodočašće i veliko srce kao rijetko ko od nas.

Da bi pomogli Dušici i Veljku da sakupe što više novca za gradnju Centra za osobe sa autizmom, sredstva se mogu uplatiti na račun Udruženja roditelja djece sa autizmom „Svoj svet”: 165-7009064286-35

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu