Svijet

"Kim Džong Un ima 140 kilograma" Vještačka inteligencija procijenila težinu sjevernokorejskog lidera

Član parlamentarnog odbora za obavještajne poslove Južne Koreje Ju Sang-bum izjavio je danas da se vjeruje da sjevernokorejski lider Kim Džong Un ima više od 140 kilograma, a da je to procijenila vještačka inteligencija.

"Kim Džong Un ima 140 kilograma" Vještačka inteligencija procijenila težinu sjevernokorejskog lidera
FOTO: CNA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Zdravlje sjevernokorejskih lidera je obično strogo čuvana državna tajna, a spekulacije o stanju sadašnjeg lidera Kima, za koga se vjeruje da ima 39 godina, pojavile su se jer je on konzumira veliku količinu cigara, primjećeno je da se ugojio, ali i zbog porodične istorije kardiovaskularnih problema.

Pročitajte još

– Prilikom svog javnog nastupa 16. maja izgledao je umorno, sa vidljivim tamnim krugovima oko očiju i prema analizi vještačke inteligencije je procijenjeno da je težak više od 140 kilograma – rekao je novinarima Ju Sang-bum nakon brifinga Nacionalne obavještajne službe.

Poslanik je, pozivajuci se na obavještajni izvještaj da Sjeverna Koreja intenzivno prikuplja najnovije medicinske podatke o liječenju nesanice za svog najvišeg zvaničnika, rekao da se vjeruje da Kim pati od “teškog” poremećaja spavanja.

Strogo kontrolisani državni mediji Sjeverne Koreje rijetko pominju zdravlje vođe, ali je u martu južnokorejska Jonap njuz novinska agencija citirala sjevernokorejske novine Sjeverni Rodong Sinmun, koje su navele da Kim radi do 5 sati ujutro.

Kim je za te novine izjavio da je navikao da radi preko noći.

Kim je nasljedni vođa treće generacije koji je došao na vlast nakon što je njegov otac Kim Džong Il 2011. godine preminuo od srčanog napada.

Obavještajni brifing Južne Koreje uslijedio je nekoliko sati nakon neuspjelog lansiranja šestog sjevernokorejskog satelita, pri čemu su pojačivač i balast pali u more.

Ju je rekao da izgleda da je sjevernokorejski predsjednik Kim posmatrao lansiranje na sajtu, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije